grad12:56, 15.06.2017Izvor: Radio Kontakt Plus

'Bez promocije kulture nema opstanka Srba na KiM'KOSOVSKA MITROVICA - Likovna kolonija na otvorenom uz izložbu slika i fotografija održava se danas na glavnom gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.

bez-promocije-kulture-nema-opstanka-srba-na-kim

Radio Kontakt Plus

Građani Kosovske Mitrovice imaju mogućnost da se na šetalištu upoznaju sa radovima učesnika Likovne kolonije ‘Mladen Popović’, provedu dan sa slikarima i pogledaju izložbu slika i umetničkih amaterskih fotografija, koja je u utorak otvorena u Galeriji Fakulteta umetnosti. 

Kulturni događaj koji se već dugi niz godina održava u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Kulturnog centra ‘Dragica Žarković’ karakterišu odlična organizacija, ljubaznost i gostoprimstvo, istakla je Snežana Jakovljević iz Kruševca, koja na Likovnoj koloniji u K.Mitrovici učestvuje prvi put.

‘Srbija treba da se ugleda na Kosovsku Mitrovicu, što se kulturnih dešavanja tiče, jer ste ovde odradili dobar posao i kada budem otišla poneću jako lepe uspomene, imaću o čemu da pričam i pominjaću vas u najlepšem kontekstu jer sam ovde kod vas doživela jako lepo iskustvo’, istakla je Jakovljević. 

Ona je napomenula i da su učesnici Likovne kolonije veoma lepo dočekani i da su im organizatori Sabora kulturnog stvaralaštva obezbedili sve što treba za rad.

Siniša Krunić- Kele, akademski slikar iz Vršca učesnik je likovne kolonije već duži niz godina i kaže da se više se ne oseća kao gost, već kao domaćin nekim slikarima koji tek dolaze.

Krunić ističe da se u okviru Sabora kulturnog stvaralaštva svake godine događa i organizuje nešto novo. 

‘Sabor se svake godine nadograđuje, na samom šetalištu eksponat je umetnička fotografija koja ranije nije bila zastupljena, a novina je i sam izlazak slikara i njihov rad pred javnošću.
Likovna kolonija je samo jedan segment sabora, segment koji održava celu priču. Organizatori su se svojski potrudili da nam obezbede sve što je neophodno, tretman umetnika je divan.
Ovo je međunarodno saborovanje koje prelazi okvire Srbije, obuhvata i zemlje stare Jugoslavije i to daje neku perspektivu i podstrek celom projektu koji je savršeno osmišljen i savršeno realizovan’, istakao je Siniša Krunić- Kele. 

On je naglasio da upravo ovakve manifestacije održavaju umetnost i umetnost održava njih.

‘Iako generalno skrajnuta zbog nepovoljne ekonomske situacije, umetnost se ipak vraća se na velika vrata. U tom pogledu sam optimista i može se reći da je umetnost u usponu, što je jako ohrabrujuće. 

Srpski narod bez ovakvih manifestacija ne bi mogao da opstane na ovim prostorima, jedan kulturni identitet naroda se upravo manifestuje kroz ovakav rad, kroz ovakva okupljanja i druženja’, podvukao je Krunić.

U okviru 23. Sabora  kulturnog stvaralaštva Srbije večeras od  20h na Trgu Kneza Lazara u centru Kosovske Mitrovice  biće održan humanitarni koncert narodne muzike na kome će nastupiti Merima Njegomir i Čeda Marković u pratnji Narodnog orkestra RTS pod vođstvom Časlava Ljubenovića.

Pored likovne i vajarske kolonija „Mladen Popović“,u okviru ove kulturne manifestacije jedinstvene u regionu kao i svake godine biće održan trodnevni Festival foklora revijalnog i takmičarskog karaktera na kome će  učestvovati  9 folklornih ansambala i pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“ . 

Za  subotu, 17.jun programom je predviđeno veče starogradske muzike i poezije “Korzo peva” uz narodne orkestre ansambala učesnika Sabora koji će se rasporediti duž šetališta.   

U petak, 16.juna počinje Sabor folklora. Revijalni koncert biće održan  na Trgu  Kneza Lazara od 20 časova,  gde će takođe nastupiti I pesnici, čime će ujedno biti otvoreni I pesnički susreti  “Aleksandar Aca Despotović”. 

Početak takmičarskog programa u okviru Sabora folklore zakazan je za nedelju, 18.jun od 20h na Trgu Kneza Lazara, gde će svaki ansambl nastupiti  sa po jednom koreografijom.

Tradicionalno,  na završnoj večeri  u Plesnoj sali Radničkog doma u Zvečanu u nedelju od 23h biće dodeljene diplome, zahvalnice, priznanja i pobednička saborska zastava koju će poneti  najbolji folklorni ansambl po oceni stručnog žirija.

U nedelju, 18.juna od 12h je otvaranje izložbe radova Likovne kolonije „Mladen Popović“  u sali Društvene ishrane, a potom i na Trgu Kneza Lazara.  

Organizator 23. Sabora  kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar  “Dragica Žarković”,  pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. 


 


Tagovi: MitrovicaKultura