grad14:16, 25.06.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Proglašeni pobednici 24. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije (FOTO)KOSOVSKA MITROVICA - 24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije, koji se tradicionalno održava u Kosovskoj Mitrovici uoči Vidovdana, završen je takmičarskim programom folklornih ansambala. KUD “Panče Pešev” iz Kumanova osvojio je prvu nagradu kao pobedničko Kulturno umetničko društvo, drugo mesto pripalo je KUD-u “Prvi Partizan” iz Užica, a treće KUD-u “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice.

proglaseni-pobednici-24-sabora-kulturnog-stvaralastva-srbije-foto

Foto: Radio Kontakt Plus

Čitave nedelje građani Kosovske Mitrovice bili su u prilici da se bliže upoznaju sa različitim običajima i kulturama najpre kroz likovnu koloniju “Mladen Popović”, pesničke susrete ‘’Aleksandar Aca Despotovića”, a zatim i kroz trodnevni Sabor folklora.

Takmičarskom programu prethodio je defile centralnom gradskom ulicom u subotu, kao i kola koja su sva društva odigrala oko spomenika knezu Lazaru u centru grada.

Poslednje veče dvadesetčetvrtog Sabora kulturnog stvaralaštva završeno je sinoć takmičarskim delom programa i dodelom nagrada najboljim ansamblima i pojedincima u nekoliko kategorija.

Pred početak takmičarskog dela programa, naš kraj u najboljem svetlu predstavio je podmladak Kulturno umetničkog društva “Kosovski božur”.

Na ovogodišnjem Saboru u takmičarskom delu programa, nadmetala su se sledeća Kulturno umetnička društva:

“Hercegovina” Petrovo Polje - Trebinje, “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, “Prvi Partizan” iz Užica, “Radost” sa Voždovca, “Kosovski božur” Kosovska Mitrovice, “Metohija” iz Goraždevca, “Horo” iz Sofije i "Panče Pešev" iz Kumanova.

Po oceni stručnog žirija proglašeni su pobednici Sabora u sledećim kategorijama:

najbolji orkestar - KUD “Panče Pešev” iz Kumanova;
najbolji scenski nastup - KUD “Radost” sa Voždovca;
najbolja koreografija – KUD “Horo” iz Sofije;
najlepši kostim – KUD “Hercegovina” Petrovo Polje – Trebinje;
najlepša kosovka devojka - Teodora Čolović – KUD “Metohija” iz Goraždevca.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Miodrag Radomirović,čestitao je svim učesnicima  na svemu pokazanom i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Sabora.

“Nadam se da će naredni jubilarni 25. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije okupiti još više učesnika” - kazao je Radomirović.

Organizator 24. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije bio je Kulturni centar "Dragica Žarković", pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.
 


Tagovi: KosovoMitrovicaKultura