grad22:22, 16.06.2017Izvor: Radio Kontakt Plus

Sabor folklora u Kosovskoj MitroviciRevijalnim koncertom folklornih ansambala večeras je u Kosovskoj Mitrovici počeo Sabor folklora u okviru  23. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije.

sabor-folklora-u-kosovskoj-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Gostujuća kulturno umetnička društva prošetala su centralnom gradskom ulicom u narodnoj nošnji, a nakon defilea usledio je revijalni koncert. 

Direktor kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag  Radomirović pozdravio je na samom početku uvek drage goste Kosovske Mitrovice iz čitavog regiona,.a sve sugrađane pozvao da im pokažu da je Kosovska Mitrovica ono sto je uvek bila – grad širokog srca I topple duše.

“Vidite koliko su oni radosni što su došli, pa zašto I mi ne bismo bili srećni kada nas je sve više u Kosovskoj Mitrovici povodom Vidovdana. Pokažite im ovaj grad, nzma da nemate mnogo toga da im pokažete što se prostora tiče, ali zato imate mnogo toga da im kažete jer ovo je grad koji ima bogatu tradiciju, istoriju I kulturu I  budite ponosni na to. Pokažite da su Mitrovčani  I Kosovska Mitrovica veliki I da su sigurno među onim narodima I gradovima koji zaslužuju posebnu pažnju kada je u pitanju očuvanje Srbije  isrpske culture na ovim prostorima” – istakao je Radomirović.

Revijalni  koncert folklornih ansambala otvorio je domaćin – KUD “Kosovski božur”, a nakon toga nastupili su I ostala kulturno – umetnička društva - KUD “Đurđevdansko kolo” – Podgorica, KUD “Radost”– Voždovac, KUD “Prvi Partizan” – Užice, KUD Doma kulture – Pirot, KUD “Abrašević” – Pančevo, KUD “Panče Pešev” – Kumanovo , KUD “Abrašević” – Prilužje.

Tokom revijalnog koncerta folklora, publici su se predstavili I pesnici , čime su ujedno  otvoreni I pesnički susreti  “Aleksandar Aca Despotović”. 

Prema najavama organizatora, u subotu, 17. juna od 21h biće održan  koncert Merime Njegomir i Čede Markovića  u pratnji Narodnog orkestra RTS-a .

Glavni program Sabora folklora zakazan je za nedelju, 18.jun  kada će, nakon defilea koji počinje  u 19.30, na Trgu Kneza Lazara krenuti I takmičarski program, gde će svaki ansambl nastupiti  sa po jednom koreografijom.

Tradicionalno, na završnoj večeri  u Plesnoj sali Radničkog doma u Zvečanu u nedelju od 23h biće dodeljene diplome, zahvalnice, priznanja i pobednička saborska zastava koju će poneti  najbolji folklorni ansambl po oceni stručnog žirija.

U nedelju, 18.juna od 12h najavljeno  je otvaranje izložbe radova Likovne kolonije „Mladen Popović“  u sali Društvene ishrane, a potom i na Trgu Kneza Lazara.  

Organizator 23. Sabora  kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar  “Dragica Žarković”,  pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. 


Tagovi: MitrovicaKultura