grad23:59, 14.06.2017Izvor: Radio Kontakt Plus

Zvečan: Održan 15. dečji festival zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra”Tradicionalni dečji festival zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra”, 15.po redu, održan je  u Domu kulture u Zvečanu.

zvecan-odrzan-15-decji-festival-zabavne-muzike-cvrkuti-sa-ibra

Radio Kontakt Plus

Festival takmičarskog karaktera “Cvrkuti sa Ibra  ”, jedini ove vrste u našoj zemlji , okupio je  ove godine ukupno 26 učesnika  sa severa Kosova I Metohije, uz jednog učesnika iz Prilužja, koji su se publici predstavili u  dve kategorije uzrasta osnovaca -  “Mini”  od 1. do 4. razreda (12 učesnika) i “Tini” od 5. do 8. Razreda (14 učesnika).

U obe kategorije premijerno je izvedeno je 26 kompozicija, pisanih i komponovanih za festival, tradicionalno u pratnji dečijeg hora muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske  Mitrovice, pod dirigentskom palicom maesta Petra Rakića.

Odlukom žirija prvo mesto  u kategoriji “Mini” zauzela je Milica Miljković sa pesmom “Želim”, drugo mesto pripalo je Irini Đerković sa pesmom “Mala Zara”, a treće mesto osvojio je Novak Đorđević sa pesmom “ Volim je ja”.

Specijalna nagrada pripala je Sari Radenković za kompoziciju “Pesma o Sari”.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Zvezdana Cvetković  za pesmu “Bucko debeljucko”, nagradu za najbolju muziku osvojio je Dejan Popović za pesmu “Drugarstvo”, nagradu za najbolji aranžman osvojio je Blagoje Radojević za pesmu “Jedna Ceca”.

U Tini kategoriji prvo mesto zauzela je Mina Jakšić sa pesmom “ Život je čaroban  ”, drugo mesto pripalo je   Danilu Virijeviću za pesmu “Medena”, a treće mesto osvojila je Ana Vlašković  sa pesmom “ San”.

Specijalnu  nagradu  ovogodišnjeg festivala  u Tini kategoriji osvojila je Marija Nikolić za pesmu “Kada vidim te”.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Jelena Spirić za pesmu “Lepa reč”, nagradu za najbolju muziku osvojio je Marko Radovanović za pesmu “Daj Bože daj”, nagrada za najbolji aranžman pripala je Dušanu Popoviću za pesmu “Medena”.

Nagradu publike u Mini kategoriji osvojila je Sara Radenković za kompoziciju “Pesma o Sari”, a u Tini kategoriji Marija Nikolić za pesmu “Kada vidim te”.

Dobitnica specijalne nagrade u Mini kategoriji  Sara  Radenković(11) učenica OŠ “Branko Radičević” učestvovala je na festivalu  po drugi put.

“Pobedu sam priželjkivala, ali nisam baš mislila da ću osvojiti baš prvo mesto I osećaj je sada odličan, prelep” – kazala je Sara, kojoj su u pripremi pomagali Petar Rakić I Nurka Nalbani.

Marija Nikolić, učenica 7.razreda OŠ “Branko Radičević”, koja je osvojila nagradu publike u Tini kategoriji  za pesmu “Kada vidim te” , prošle godine je osvojila drugo mesto. Ovog puta, pripala joj je prva nagrada, ali kaže da pobedu  nije baš očekivala.

“Osećaj je divan, nisam baš očekivala pobedničko mesto, ali tako se ispostavilo. Pripremali smo se dugo sa horom, kad sam dobila pesmu radila sam sama ali mi je  pomogao I nastavnik Petar Rakić” – kazala je Marija. 

Petnaesti festival “Cvrkuti sa Ibra” svečano je otvorio predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, istakavši da će lokalna samouprava nastaviti da podržava  svaki festival koji doprinosi očuvanju srpskog jezika I kulture.

“Ovaj festival ima svoju posebnost, imajući u vidu da je jedinstven u državi Srbiji I verujem d aće ovi mališani imati mogućnost da se predstave podvoranama u Republici Srpskoj I Srbiji u narednom periodu. Zahvaljujemo se učiteljima I profesorima osnovnog I srednjeg obrazovanja I plemenitom I dobrom narodu sa prostora KiM. Privremeni organ nastavlja da podržava svaki festival koji doprinosi očuvanju srpskog jezika I kulture” – rekao je Spirić.  

Što se nagrada tiče, muzika, tekst I aranžman dobijaju novčane nagrade, plakete I diplome, najbolje kompozicije u Mini I Tini kategoriji dobijaju novčane nagrade, plakete I diplome, drugo I treće mesto dobijaju novčane nagrade I diplome, a prva nagrada publike u Tini I Mini kategoriji dobijaju plakete, diplome I novčane nagrade.
 Novčane nagrade obezbedio je Privremeni organ  opštine Kosovska Mitrovica preko Ustanove za sport, omladinu I specijalizovane usluge.

Specijalne nagrade dodeljuje Ustanova mimo festivala, smatrajući da je neko možda osvojio simpatije publike ili je svojim nastupom pokazao kvalitet, a nije uzet u obzir od strane žirija I publike. 

Organizator dečijeg festivala  je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge,a  glavni pokrovitelj  Privremeni organ opštine Kosovska  Mitrovica.

Dečiji muzički festival  “Cvrkuti sa Ibra” prvi put je održan 2005.god.

Pokretači ovog festivala po uzoru na italijanski dečiji festival “Zlatni cekin” bili su najpoznatiji mitrovički muzičar, gitarista i kompozitor, i jedan od najpoznatijih kosmetskih muzičkih autora Petar Rakić, sa pokojnim Blagojem Stevićem i Živkom Milićem iz tadašnjeg saveza amatera koji je organizovao prvi festival.


 


Tagovi: Kultura Zvečan