CASA o incidentu na severu Kosova: Bahato i neprofesionalno ponašanje specijalaca

Nevladina organizacija Centar za afirmativne društvene akcije – CASA, najoštrije osuđuje i izražava duboku rezigniranost povodom najnovijeg incidenta na severu Kosova u kom su ...
Image

U saopštenju se podseća da su građani i civilno društvo nebrojeno puta upozoravali na “bahato i neprofesionalno ponašanje pripadnika specijalnih snaga”, kao i na “pretnje koje oni predstavljaju po sigurnost građana”. 

“Najnoviji incident je to potvrdio jer su to bili pucnji na slučajnog prolaznika, bez ikakvog povoda ili provokacije. Žrtva je mogao biti bilo koji stanovnik severa Kosova koji prolazi tim putem”, ističe se u saopštenju NVO CASA. 

Naglašavaju da je nedopustivo da odgovorne institucije i međunarodna zajednica tolerišu kritičan nivo nesigurnosti za građane i, kako navode, otvorenu mržnju koju pripadnici specijalnih policijskih snaga pokazuju prema stanovnicima na severu Kosova. 

Ujedno pozdravljaju odluku o suspenziji pripadnika specijalnih policijskih snaga koji su učestvovali u incident, kao i kvalifikovanje krivičnog dela kao pokušaj ubistva. 

“Od nadležnog tužilaštva zahtevamo insistiranje na najstrožoj propisanoj kazni koja bi nedvosmisleno afirmisala korektivni karakter pravnog sistema, nasuprot dosadašnjim praksama relativizacije krivice u krivičnim delima koja imaju međuetnički karakter i koja u velikoj meri stavaraju osećaj imuniteta kod pripadnika specijalnih policijskih snaga”, dodaje se u saopštenju.

Sa druge strane, od predstavnika međunarodne zajednice, EU i diplomatskih predstavnika zemalja Kvinte zahtevaju hitno pronalaženje rešenja za povratak pripadnika srpske zajednice u Kosovsku policiju i stvaranje uslova za povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova, kao, dodaju, nužnom uslovu za normalizaciju stanja na terenu. 

“Dalja odlaganja od ovih koraka nužno sa sobom nose rizik po drastično pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova”, zaključuje se u saopštenju NVO CASA.

Incident kod Bistričkog mosta osudili su međunarodni zvaničnici i organizacije, kao i lokalne političke partije.

Više o tome u vestima u nastavku:

I Srpski opstanak osudio ranjavanje M. J. kod Bistričkog mosta

I OEBS osudio incident kod Bistričkog mosta

PIK: U slučaju ranjavanja kod Bistričkog mosta jedan od policajaca osumnjičen za ubistvo u pokušaju

Svećlja o ranjavanju Srbina: Pucano nakon što nije stao na znak policije, svi koji su počinili prekršaj suočiće se sa zakonom

Arsenijević kod Bistričkog mosta: Zarad istine i bezbednosti objaviti snimke sa nadzornih kamera

Kancelarija EU na Kosovu osudila ranjavanje Srbina, traži temeljnu istragu: Odgovorni da se privedu pravdi

PKS o ranjavanju na severu Kosova: Međunarodne institucije da se uključe u istragu, narušen ionako mali kredibilitet specijalne jedinice

Srpska lista: Hovenijer svojom izjavom umanjuje odgovornost počinilaca, Kvinta radi sve suprotno normalizaciji 

Hovenijer o ranjavanju na severu: SAD zabrinute, potrebna temeljna istraga, odgovorni moraju da odgovaraju

Suspendovana četiri službenika Kosovske policije povezana sa slučajem ranjavanja na severu

Srpska lista osudila pokušaj ubistva M. J. kod Bistričkog mosta

Jedna osoba ranjena na severu Kosova, policija saopštila da nema ništa sa tim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.