Bisljimi: Beogradu i Prištini je predloženo da prvo jedna strana nešto ispuni, a onda druga…

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi, kazao je u intervjuu za Kallxo da je na nedavno održanom sastanku u Briselu kojem su prisustvovali specijalni ...
Image

„Najvažniji deo diskusije odnosio se na korake koje moramo preduzeti u narednim danima. Ti koraci proizilaze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa“, objasnio je on.

Bisljimi je otkrio da je predložen princip prema kojem se ne može pristupiti sprovođenju svih tačaka sporazuma odjednom.

„To bi moglo dovesti do neravnoteže, tako da jedna strana dobije previše i ne bude u obavezi da nešto ponudi. Lajčakova ideja je da postoji redosled koraka – da najpre jedna strana uradi nešto, a onda druga“, precizirao je Bisljimi.

Dodao je da predstavnici Beograda i Prištine imaju rok do sutra da pošalju Briselu svoje komentare o redosledu koraka u sprovođenju sporazuma.

„Na osnovu tih komentara biće objavljen nacrt, pa ćemo se ponovo sastati i dogovoriti“, rekao je Bisljimi.

Kada je reč o deklaraciji u vezi sa nestalim licima, Bisljimi je kazao da su Beograd i Priština tokom avgusta 2022. godine bili blizu dogovora.

„Na kraju razgovora premijer Kurti je potpisao dokument, ali je tada predsednik Vučić rekao da nije spreman isto to da uradi”, dodao je.

Izbori na severu treba da se održe u normalnim uslovima

Kada je reč o lokalnim izborima na severu Kosova, najavljenim za 23. april, Bisljimi je mišljenja da taj proces treba da se obavi u uobičajenim uslovima.

„Činjenica da je jedna politička partija odlučila da ne učestvuje na izborima – ne utiče na legitimitet izbora. Vidi se da ovaj politički subjekt pokušava da svojom kriminalnom prirodom i zastrašivanjem građana onemogući održavanje izbora“, rekao je Bisljimi.

Dodao je da je Srpska lista izgubila podršku građana na severu Kosova, te da je toga i sama svesna.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.