Zavrnuli rukave, očistili Zvečansku tvrđavu, sedam dana kasnije komunalno ne odnosi otpad

Tačno pre sedam dana, na Dan planete Zemlje, sprovedena je akcija #zavrnirukave. Ona je uspešno sprovedena na preko 150 lokacija širom gradova u Srbiji, a mladi ekološki aktivisti ...
Image

Više od 80 ljudi očistilo je od poplava uništen sportski teren na samoj obali Ibra u blizini glavnog mosta, i stazu koja vodi ka tvrđavi Zvečan. Ovu stazu u kojoj uživaju brojni zaljubljenici u prirodu, pohode i ekološki neosvešteni i nevaspitani šetači, koji bacaju otpad za sobom, uglavnom onaj koji nije biorazgradiv – plastiku.

Za kratko vreme na ovoj stazi nakupila se značajna količina plastike, ali i drugog otpada. Na primer, stubovi sa svetiljkama koji su čak i obnavljani, kako bi staza svetlela i noću, gotovo su u potpunosti uništeni, svetiljke su razbijene, ukradene, a čak su i metalni stubovi izvađeni i odnešeni.

Mladi zvečanski ekolozi su prošle subote sakupili veću količinu ovog smeća, a podno zvečanske tvrđave, za najmlađe su tokom akcije čišćenja osmišljene i crtačke radionice u pauzi odmora.

Međutim, sedam dana kasnije, komunalna služba Zvečana još uvek nije uklonila otpad, koji je u crnim kesama sakupljen na tremu jedne od takođe uništenih drvenih kućica za odmorište.

U neposrednoj blizini se nalazi i seosko groblje, a neretko ovuda prolaze i automobili.

Kako saznaje KoSSev od organizatora, oni su komunalnu službu u Zvečanu kontaktirali još istog dana dana kada je ova inače javno vidljiva akcija sprovedena, uz molbu da uklone otpad, što im je i obećano.

Rekli su da su kontaktirali i same radnike na terenu, ali i u samoj upravi službe.

Sedam dana kasnije, smeće je i dalje tamo, sa tom razlikom, što su sada neke od kesa otvorene, i što je verovatnoća veća da će se smeće ponovo rasejati istim krajolikom čim bude dunuo vetar ili raznesu životinje, osim ukoliko komunalne službe ne pokupe ovaj otpad.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.