11:48, 15.04.2019Izvor: Hina, N1

Albanci prodaju svoje MIG-oveNa ogoljenoj padini na severu Albanije, nalazi se portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je vazduhoplovna baza.

albanci-prodaju-svoje-mig-ove

Foto: GENT SHKULLAKU / AFP

U tih 600 metara planinskih tunela nekada je sve vrvelo vojničkim životom, ali sada je baza Gjader skladište desetine zastarelih MiG-ova koji u tami skupljaju prašinu. Tri dekade nakon pada komunizma, albanske vlasti pokušavaju da prodaju prastare avione sovjetske i kineske proizvodnje.

"Usklađujemo svoje naoružanje sa NATO standardima", kaže načelnik glavnog stožera Bardil Kolčaku.

"A što se MiG-ova tiče...osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju", dodao je.

Albanski MiG-ovi 17, 19 i 21 odavno su otpisani.

Muzeji, škole i kolekcionari iskazali su nameru da tim relikvijama daju novi dom. Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje aviona, vladi su stigli zahtevi muzeja vazduhoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Nemačkoj. Prodaje do danas nisu realizovane zbog birokratskih razloga i papirologije.

Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog preduzetnika Žilijena Rošea, koji bi MiG smestio u svoj vrt.

"Nije jednostavno nabaviti takav avion, jer je većina uništena, a ne sačuvana, kao u Albaniji", rekao je.

On se zainteresovao za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cena mu je jedva 10.000 evra.

Kao i 7.000 bentonskih bunkera načičkanih širom zemlje, vazduhoplovna baza Gjader svojim spletom tunela bila je deo plana diktatora Envera Hodže da utvrdi državu u strahu od strane invazije. Premda se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost.


Tagovi: Albanija Region i Svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije