Borel: Ne smemo da dočekamo 21. novembar bez dogovora, prištinska strana večeras u Briselu

Šef diplomatije EU Žozep Borel izjavio je u Briselu da je spreman da zakaže sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou "ako pregovarači naprave napredak ka ...
Image

Žozep Borel je najavio da „šefovi pregovarači počinju da rade na sledećim koracima ovde u Briselu već večeras“.

„Kosovska strana dolazi večeras. Spreman sam da zakažem liderski sastanak ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra“, rekao je Borel novinarima posle sastanka ministara spoljne poslova EU u Briselu.

Borel je na sastanku, između ostalog, šefove evropskih diplomatija izvestio o razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koje je nedavno imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Dodao je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora „ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije“.

Beograd i Priština nisu odbili tzv. nemačko-francuski predlog

Strukturni plan EU za normalizaciju odnosa i uklanjanje stalnih kriza između Beograda i Prištine, koji su snažno podržale Nemačka i Francuska, dve strane nisu odbile mada ga još nisu prihvatile, izjavio je takođe Borel, prenosi Beta.

On je na završetku neformalne rasprave šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu rekao da „strukturni plan EU“ vodi tome da se prevaziđe dosadašnje stanje stalnih novih kriza i da se „ide na traženje dubokih rešenja i na sprečavanje kriza“.

„Sad smo suočeni s novom krizom iduće nedelje“, kad treba da stupi odluka Prištine da se uvedu nove automobilske tablice za kosovske Srbe, rekao je visoki predstavnik Unije, naglasivši da „ta veoma opasna kriza“ mora da se prebrodi i da rade na tome da se izbegne veliki sukob, u času kad na severu Kosova nema policije, nema sudova i postoji vakuum institucija.

Borel je objasnio da se mora ići na „strukturna rešenja“ i dodao da misli da je to moguće, ako to zahteva put ka Evropi.

„Ne mogu ići u pojedinosti, ali to su samo dve stranice (Strukturnog plana EU) i smernice za rešenja koja ne zavise od svakodnevnih kriza“, zaključio je on.

Zamoljen da objasni da li njegova ranija poruka da Priština mora usaglasiti svoje poteze oko automobilskih tablica s prethodnim sporazumima znači da kosovske vlasti krše sporazum i da li treba da to odlože, Borel je uzvratio da „svi moraju da se usaglase sa ranije postignutim sporazumima“.

„I besmisleno je raditi na novim sporazumima ako pređašnji nisu privaćeni i sprovedeni“, istakao je Borel i ukazao na to da je Srbija napravila napredak u vezi sa ličnim kartama i automobilskim tablicama. 

Borel je takođe ukazao i na važnost sporazuma o Zajednici srpskih opština.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.