Bisljimi: Pet kriterijuma za ZSO; Petković: Čista laž

Prvi pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, izjavio je da je na poslednjem sastanku u Briselu utvrđeno pet kriterijuma – na osnovu kojih će biti određeno da li je ...
Image

Besnik Bisljimi, izveštavajući članove skupštinske Komisije za spoljne poslove i dijasporu, je naveo da je prvi kriterujum o tome da li nacrt predviđa novi nivo upravljanja, te da ako to predviđa, smatra se neprihvatljivim za dalju diskusiju.

„Drugi je o tome da li predlaže kolektivna prava – ako predlaže onda dobija epitet neprihvatljivog nacrta. Treći je o tome u kojoj meri je to u skladu sa sporazumima iz 2015. i 2013. godine. Četvrto, koliko je to u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine“, rekao je Bisljimi.

Dodao je i da je peti kriterijum o tome „koliko je u skladu sa pismom koje je visoka predstavnica EU Federika Mogerini uputila kosovskoj vladi, gde pokazuje koja ovlašćenja udruženje može i ne može da ima za implementaciju“.

Bisljimi je, prenose prištinski mediji, tih pet kriterijuma nazvao dovoljnim garancijama da samouprava nije vezana za „Zajednicu“.

„Za mene je pet kriterijuma dovoljno za uverenje da ova vrsta samoupravljanja nema ništa od onoga što smo mi nazvali 'Zajednica'“, ocenio je Bisljimi.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, negira da je u Briselu bilo postavljanja bilo kakvih kriterijuma vezanih za formiranje ZSO.

„Čista laž Bisljimija. Ni rečju u Briselu nije pomenuto 'pet kriterijuma za ZSO' o kojima danas priča. Pričalo se o Statutu ZSO i Upravljačkom timu. Bisljimi opet izmišlja, izgleda da je čuo ono što želi, a ne što se govorilo. ZSO može samo u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015.“, naveo je Petković u objavi na Tviteru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.