16:26, 11.08.2017Izvor: Radio Slobodna Evropa

Eksproprijacija zemljišta za rešenje energetske krize na KosovuOdlazeća kosovska vlada usvojila je zahtev za eksproprijaciju nepokretne imovine za potrebe Energetske korporacije Kosova, u selima Ade i Šipitula, opština Obilić.

eksproprijacija-zemljista-za-resenje-energetske-krize-na-kosovu

Radio Slobodna Evropa

Odlazeći kosovski premijer, Isa Mustafa, rekao je da se ovom odlukom može prevazići problem s krizom u snabdevanju strujom

Krajem juna, RSE je izvestio da Kosovo ima rezerve uglja za proizvodnju električne energije za još dve nedelje, a da potom može da usledi energetski kolaps.

Kako u iz Energetske korporacije rekli, situacija je bila takva zato što Vlada Kosova nije uspela da izvrši eksproprijaciju privatne imovine ispod koje se nalazi lignit, čiji su vlasnici u međuvremenu još gradili ilegalne objekte na tom zemljištu.

Arben Đuka, današnju odluku vlade smatra ispravnom, s ozbirom na to da se uskoro očekuje iskopavanje na spornoj površini.

On je pozvao sve vlasnike tog zemljišta da iskoriste ovu mogućnost i potpišu ugovor.

Današnja odluka Vlade tiče se eksproprijacije 2,2 hektara gde Energetska korporacija planira da počne iskopavanja u potrazi za lignitom.

Na toj površini nalazi se 17 vlasnika sa 8 kuća. Cilj ove korporacije je da se eksproprijacija izvrši na 52 hektara u tim selima.


Tagovi: Obilić


Povezane vesti