Stejt department: Tražimo potpuno odlaganje procesa preregistracije vozila

Međunarodna zajednica tražila je od vlade u Prištini potpuno odlaganje primene odluke o preregistraciji vozila, a ne delimično odlaganje ili njenu primenu u fazama, izjavio je portparol Stejt ...
Image

Prajs je rekao da su SAD razočarane i zabrinute zbog toga što vlada u Prištini nije poslušala zahteve i savete „svojih najbližih međunarodnih partnera“ o odlaganju roka za preregistraciju vozila.

Govoreći o tome šta će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uraditi ako kosovski premijer Aljbin Kurti nastavi da protivreči EU i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, koji ga je pozvao da produži rok za preregistraciju, Prajs je rekao da je poruka Vašingtona jasna.

„Naši napori se nastavljaju“, poručio je Prajs.

On je podsetio da su SAD prošle nedelje objavile saopštenje u kojem su izrazile svoje jasno uverenje i uverenje svojih međunarodnih partnera da prištinska vlada treba da produži period implementacije odluke o preregistraciji vozila.

„Bili smo jasni i javno i privatno da međunarodna zajednica, uključujući SAD, traži potpuno odlaganje primene ovih odluka. Ne želimo da vidimo delimično odlaganje. Ne želimo da vidimo primenu u fazama. Međunarodna zajednica je tražila od vlade Kosova potpuno odlaganje implementacije“, podvukao je Prajs.

Prajs je rekao da će SAD ostati u bliskom kontaktu sa svojim partnerima u regionu i sa EU.

„Ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave da učestvuju u dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU“, poručio je Prajs.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.