12:50, 18.05.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Kuoči: NATO ne planira smanjenje broja vojnika na KosovuKOSOVSKA MITROVICA -  Komandant KFOR-a,  italijanski general-major Salvatore Kuoči (Salvatore Cuoci), kaže da NATO alijansa nema u planu smanjenje broja vojnika ili promenu misije KFOR-a na Kosovu. Kuoči u intervjuu Radiju Kontakt plus, ističe da na Kosovu KFOR trenutno ima više od 4.000 pripadnika.

kuoci-nato-ne-planira-smanjenje-broja-vojnika-na-kosovu

Foto: Radio Kontakt plus

KFOR je uspešna priča za NATO, jedna od najdužih misija sa trenutno više od 4.000 pripadnika na terenu, koji dolaze iz država članica NATO-a i partnera Severnoatlanske alijanse, rekao je Kuoči u intervjuu Radiju Kontakt plus koji će u celosti biti emitovan sutra (subota) od 11:05h. 

„U ovom trenutku moramo potvrditi i istaći da NATO nema plan da smanjuje ili menja misiju KFOR-a na Kosovu. KFOR nastavlja da obavlja svoje zadatke u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN kao i prema vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova,“- navodi komandant Kfora. 

On je ponovio da vojnici dolaze iz 28 NATO članica i partnera i da Kfor, kako kaže, nije vremenski već uslovno vezan, kako se ispunjavaju uslovi na terenu tako dolazi do promena stanja misije, kaže Kuoči. 

„To znači da bilo kakva promena brojnog stanja ili misije se događa sa konkretnim promenama uslova na terenu i politička odluka dolazi od strane Severnoatlanskog saveta – NAC,“- ističe komandant KFOR-a.


 


Tagovi: KosovoKfor NATO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije