15:57, 13.03.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Međusobna podrška žena dovodi do konkretnih rezultata za kompletno društvoKOSOVSKA MITROVICA - Neophodno je da žene jedna drugoj budu neizmerna podrška, kako bi se mogla dati jedna celina čitavom društvu, jedan je od zaključaka današnje debate održanoj na Međunarodnom poslovnom koledžu u Severnoj Mitrovici. 

medusobna-podrska-zena-dovodi-do-konkretnih-rezultata-za-kompletno-drustvo

Foto: Radio Kontakt plus

Na današnjoj debati pod nazivom „Ojačavanje žena u politici“ govorilo se o rodnoj neravnopravnosti u politici i neophodnosti aktivnog učešća žena za poboljšanje njihovog položaja u društvenoj, ekonomskoj i političkoj sferi.

Kroz umrežavanje, žene mogu dati konkretne rezultate za društvo u celini, reči su Valjdete Idrizi savetnice predsedavajućem kosovskog parlamenta i jedine kandidatkinje za gradonačelnicu u opštini Južna Mitrovica na prošlim lokalnim izborima.

"Na Kosovu rodna ravnopravnost u politici je još uvek na veoma niskom nivou i zato je neophodna razmena iskustava i bliska saradnja žena koje su pre svega na pozicijama, kako na lokalnom, tako i na visokom nivou" , kazala je Idrizi.

Veoma je bitno da se pre svega žene usude da učestvuju u svim procesima i da se izbore protiv svih stereotipa, istakla je Danijela Vujičić šefica kabineta kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, ujedno i savetnica ministra poljoprivrede, a od juče i imenovana odbornica u SO Severna Mitrovica.

"Ne želimo da budemo cifra. Ne želimo da budemo samo brojka, koja će biti samo u parlamentu ili na lokalnom nivou, nego zaista da svojim činjenjem i dobrim primerima, primerima dobre prakse i dobrog rada, ukažemo i povučemo veći broj žena koje će biti istaknute", podvukla je Vujičić.

"Neophodno je da jedna drugoj budemo neizmerna i iskrena podrška. Sigurno je da ne možemo biti sve dobre na svim poljima, ali ono što je jako bitno jeste da shvatimo da jedna drugoj kroz tu podršku možemo biti dopuna na onim poljima na kojima ne blistamo", navela je Adrijana Hodžić šefica administracije opštine Severna Mitrovica, ujedno i moderatorka današnje diskusije. 

Naglasila je da je uloga žene veoma bitna u izgradnji mira. Ukoliko žene budu više zastupljene na svim nivoima, naročito u politici, uloga žene je od velikog značaja u prevenciji konflikata.

Pozvala je sve žene da se ujedine i da na najbolji mogući način daju doprinos našem društvu.

Debata je organizovana u okviru projekta “Inicijativa žena za izgradnju poverenja u Mitrovici”. Projekat je finansiijski podržan od UNMIK-a, a sprovode ga NVO “Žensko pravo” iz Severne Mitrovice i “Mundesia” iz Južne Mitrovice.

 

 

 


Tagovi: KosovoMitrovicaNVO


Povezane vesti