09:05, 11.07.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Mitić: Moguća međunarodna konferencija o Kosovu (AUDIO)KOSOVSKA MITROVICA - Programski direktor Nove društvene inicijative (NSI) Aca Mitić kaže u intervjuu Radiju Kontakt plus da ne očekuje da Beograd i Priština u narednom periodu lako reše pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i navodi da postoji mogućnost promene formata razgovora o Kosovu.

mitic-moguca-medunarodna-koferencija-o-kosovu-audio

Foto: Radio Kontakt plus

Bojim se da vreme koje specijalna predstavnica EU Federika Mogerini ima, pre isteka njenog mandata marta sledeće godine, polako curi, i možda ćemo moći da vidimo neki format dijaloga poput međunarodne konferencije na kojoj bi se pitanje Kosova rešilo, kaže Mitić.

„Dve strane su izgleda duboko ušančene u nepomirljivim pozicijama i uprkos pozitivinijem tonu o dijalogu, iskreno ne očekujem da u narednom periodu mogu tako lako rešiti ključni problem pregovora a to je ZSO oko koje se dve strane ne slažu,“- navodi Mitić.

Mitić smatra da je rano govoriti o tome šta će biti suština pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

Navodi da je očigledno da se zahteva određeni ustupak Beograda u pogledu međunarodnog priznanja Kosova, pre svega statusa Kosova u UN, a za uzvrat da Beograd dobije veće elemente institucionalne zaštite Srba na Kosovu kao jasan put ka EU, odnosno jasan put ka evro integracijama.

„Međutim, međunarodne okolnosti u ovom trenutku ne idu na ruku ni pregovaračima ni zapadnim državama koje Prištini ne mogu nuditi garancije da će biti priznati u UN. To izgleda više nije pitanje za Beograd i Prištinu već dogovore velikih svetskih sila,“- kaže Mitić.

Po oceni programskog direktora NSI Kfor je jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu i tako treba da ostane.

„Vidimo da određeni broj Srba izlazi iz Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) i takođe prema istraživanjima koje je radio NSI a koje ćemo predstaviti u narednom periodu i koji se odnose na učešće Srba u BSK, rezultati pokazuje da su Srbi, koji su pristupili toj formaciji, tamo uglavnom iz ekonomskog interesa da bi mogli da prehrane svoje porodice,“- kaže Mitić.

Transformacija BSK u Vojsku Kosova je za Srbe na Kosovu neprihvatljiva, tako treba da ostane, Kfor je jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu, smatra Mitić.

Mitić je u intervjuu Radiju Kontakt plus govorio i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, ZSO, o migracijama sa Kosova… Kompletan intervju poslušajte ovde: 

 


Tagovi: KosovoZSO SrbijaNVO


Povezane vesti