08:53, 08.04.2019Izvor: Beta, Radio Kontakt plus

Novi biznis Čehinja: Brak s muškarcem s Kosova, "plata" do 10.000 evraČeška centrala za borbu protiv organizovanog kriminala upozorila u izveštaju za prošlu godinu na sve masovnije lažne brakove Čehinja.

novi-biznis-cehinja-brak-s-muskarcem-s-kosova-plata-do-10000-evra

Ilustracija: Thinkstock

Naime, kako se navodi, one za sumu od 1.000 do 10.000 evra udaju za muškarce sa Kosova ili Turske da im obezbede boravak u Nemačkoj ili da srede da nemačke vlasti obustave njihovu deportaciju.

Do sada najveću mrežu prevara sa lažnim brakovima Čehinja sa nelegalnim imigrantima češka policija je u saradnji sa nemačkim kolegama otkrila prošle godine kada je uhapsila četiri Čehinje i gradjanina Kosova koji je prema saznanjima nemačke istrage mogao da organizuje čak nekoliko stotina lažnih brakova za svoje zemljake kako bi dobili boravak u Nemačkoj.

"Čehinjama se formalno obezbedio posao i boravak u Nemačkoj a njihovi muževi su zatim na osnovu fiktivnih brakova sklopljenih na Kosovu tražili boravak u Nemačkoj po osnovu spajanja porodica", kazao je za vikend izdanje Mlade fronte Dnes portparol Centrale za borbu protiv organizovanog kriminala Jaroslav Ibehaj.

Čehinjama koje tako zarade od 1.000 do 10.000 evra ne prete nikakve kazne, jer je prema češkim zakonima takva prevara krivično delo samo ukoliko ga izvrše u Češkoj.


Tagovi: EURegion i Svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije