Osmani, Kurti i Makron o dijalogu, situaciji na severu, ulasku Kosova u NATO, EU, SE…

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i francuski predsednik Emanuel Makron, razgovarali su danas u Parizu o nastavku dijalogu Beograda i Prištine.
Image

Na sastanku je bilo reči i o bilateralnim odnosima Kosova i Francuske, trenutnoj situaciji na Balkanu i u Evropi, navodi se u saopštenju.

Osmanijeva je prenela sagovorniku da je „Priština posvećena procesu dijaloga u Briselu zasnovanom na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, koji su nepovredivi“.

Kurti je tokom sastanka istakao da „francusko-nemački predlog služi kao dobra osnova za dalje razgovore u Briselu“.

Povodom najnovijih dešavanja na severu, Osmanijeva i Kurti su rekli Makronu da „institucije Republike Kosovo ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane“.

Preneli su sagovorniku da „Srbija kroz jačanje svojih nelegalnih struktura na Kosovu, vrši zastrašivanje Srba i podstiče kriminalne grupe da narušavaju red i zakon na severu“.

Osmanijeva i Kurti zatražili su „nastavak podrške Francuske kada je u pitanju članstvo Kosova u Savetu Evrope, NATO-u, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.