19:30, 12.06.2019Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Proglašeni pobednici likovnog konkursa i otvorena izložba fotografijaPobednici likovnog konkursa koji je održan uoči 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, proglašeni su danas u Galeriji fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

proglaseni-pobednici-likovnog-konkursa-i-otvorena-izlozba-fotografija

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Prvo mesto na konkursu osvojio je Ivica Lukić, drugo mesto pripalo je Filipu Karamarkoviću, dok je "bronza" otišla Lazaru Nikoliću.

Pobednici su pored diploma, dobili i novčane nagrade od po 15.000, 10.000 i 5.000 dinara.

Drugoplasirani Filip Karamarković kaže za Radio Kosovska Mitrovica, da prvi put da učesnik konkursa ovog tipa, te da će se prijaviti i na sledeći.

“Ovo mi je prvi put da učestvujem na konkursu fotografija i baš mi je drago zbog toga. Velika je privilegija osvojiti drugo mesto. Nadam se da ću i sledeći put učestvovati. Fotografija je nastala pre dve godine, u predelu Kopaonika koji gleda ka Kosovu i Metohiji na visini od 1900 metara,” - dodaje Karamarković.

Kulturni centar “Dragica Žarković” u saradnji sa Fakultetom umetnosti, organizovao je i izložbu fotografija.

Miodrag Radomirović, direktor Kulturnog centra, tom prilikom je istakao da je proglašenje pobednika trebalo da se desi sledeće nedelje, u okviru likovne kolonije 25. Sabora kulturnog stvarala, ali je zbog tehničkih problema ono održano danas.

“Današnja izložba je otvorena u okviru programa 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije kao i još jednog jubileja. a to je 45 godina od prvog Sabora. Šezdeset i dva kandidata se prijavila ove godine i imali smo oko 200 fotografija,” - kaže Radomirović.

Ester Milentijević, prodekan likovnog odseka na Fakultetu umetnosti, kaže da je prijatno iznenađena brojem pristiglih fotografija.

“Ovo je treća godina za redom kako zajedno radimo na ovom projektu. Iznenađena sam, jer je veliki broj autora učestvovao na konkursu ove godine. Izložili smo po jedan rad svakog autora jer nam, jednostavno, prostor nije dozvoljavao da izložimo više fotografija,” dodaje Milentijević.

Tročlanu komisiju koja je imala težak posao da odabere najbolje radove činili su organizator programa Kulturnog centra “Dragica Žarković” Nebojša Ristović i profesori na Fakultetu umetnosti Tamara Pešić i Ester Milentijević.

Pokrovitelj događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.


Tagovi: KosovoMitrovicaKultura

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije