Borel sutra na ministarskom sastanku o razgovorima s Vučićem i Kurtijem

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel sutra će, na Savetu za spoljne poslove EU, izvestiti šefove evropskih diplomatija o razgovorima sa predsednikom Srbije ...
Image

Žozep Borel je rekao posle susreta sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, da je cilj sastanka u Parizu bio da se odgovori na kritične izazove“ u odnosima između Beograda i Prištine, a razgovori su se, kako je naveo, „fokusirali na pomoć stranama da pronađu hitno potrebna rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu“.

Sastancima je prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Ministarska debata sutra će biti fokusirana pre svega na odnose Beograda i Prištine i biće neformalna. To znači da sutra neće biti objavljeni zaključci sa diskusije.

Visoki predstavnik Borel će preneti suštinu tih razgovora na konferenciji za medije.

Borel i šefovi EU diplomatija će sutra u Briselu tražiti način da ubede Beograd i Prištinu da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga.

Kako je Borel rekao posle susreta u Parizu „kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima“.

„Priština bi trebalo da uskladi svoje postupke o registarskim tablicama sa ranijim sporazumima i da, bez daljeg odlaganja, pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“, poručio je Borel.

Očekuje se da će Borel i sutra ponoviti svoju poruku iz Pariza, upućenu Beogradu i Prištini da „moraju da se konstruktivno angažuju i pokažu spremnost za kompromis i poštovanje svojih obaveza“ i da je važno suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

Stav EU, kao što je to više puta bilo podvučeno u Briselu, je da je od velikog značaja, u aktuelnom geopolitičkom okruženju, da se preko pregovora krene ka normalizaciji odnosa između dve strane, što je ključni faktor za njihovo napredovanje na evropskom putu.

Kako je rekao portparol Borela, Peter Stano, eskalacija situacije između Beograda i Prištine dovodi u opasnost „godine rada i rezultata i to može da ima posledice“ ne samo na Beograd i Prištinu već i za region.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.