Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština rešenje problema oko ZSO

Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja ...
Image

List navodi da je to još jedan od diplomatskih „non-pejpera“ koji služe da se nađe put za osnivanje ZSO, odnosno za nastavak pregovora na snovu francusko-nemačkog predloga.

Taj dokument daje savete u vezi sa ZSO na osnovu postojeće Asocijacije opština Kosova (AKO) u kojoj opštine ne uživaju slobodu udruživanja datu Ustavom.

„Svaka ideja da opštine mogu osnovati nevladinu organizaciju koja će ih zastupati, ne predstavlja pravnu logiku. Vlasti Kosova treba odmah da opozovu registraciju AKO, jer postojanje AKO kao nevladine organizacije predstavlja flagrantno kršenje zakona i izrugivanje osnovnim principima demokratskog upravljanja“, navodi se u „non-pejperu“.

U zaključcima se navodi da, „pored rešavanja problema pravnog karaktera Asocijacije opština Kosova, ovim zakonom će se uspostaviti princip pravne jednakosti svih organizacija koje osnivaju opštine, uključujući i ZSO“.

Dodaje se i da usvajanje Zakona o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji predstavlja okvir za rešavanje zabrinutosti zbog ustavnosti ZSO, koju je izneo Ustavni sud Kosova, i istovremeno ispunjavanje ciljeva sporazuma iz 2015. u vezi sa osnivanjem ZSO.

„Ova pitanja takođe mogu biti korisna za nalaženje formula za rešavanje drugih zabrinutosti u vezi sa ZSO. Na ovaj način Kosovo pokazuje svoju posvećenost vladavini prava i svoju ozbiljnost kao pouzdan partner medjunarodne zajednice“, navodi se u zaključcima teksta.

Koha.net/Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.