Svedok: Vrh OVK javno priznavao napade na policiju, Rugovu smatrao pacifistom

Bivši član OVK i pristalica Ibrahima Rugove drugi je svedok optužbe na haškom procesu bivšem komandantu te albanske paravojske Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za ...
Image

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Zaštićeni svedok 2652 potvrdio je da je vrh OVK od 1997. javnim saopštenjima preuzimao odgovornost za napade na srpsku policiju, kao i da je Rugovu i njegov Demokratski savez Kosova (DSK) označio kao „pacifiste“ čije je vreme prošlo u borbi za nezavisno Kosovo.

„Posle svakog napada na policiju, OVK bi preuzela odgovornost saopštenjima“, koje su objavljivali mediji u Prištini, kazao je svedok.

Na ta saopštenja, tužioci su se, u uvodnoj reči, pozivali kao na dokaz da je Glavni štab OVK, čiji su optuženi bili članovi, imao komandu i kontrolu nad formacijama koje su sprovodile napade.

Svedok, koji je od 1990. bio član Rugovinog DSK, izjavio je da je pripadnike OVK prvi put video na sahrani jednog Albanca u novembru 1997.

Kasnije je saznao da je jedan od trojice vojnika OVK bio trećeoptuženi Seljimi, koji je tada bio maskiran.

Seljimi je, po svedoku, na sahrani zagovarao oružanu borbu rečima da je „došlo vreme da se sluša OVK zato što pacifisti više ništa ne mogu“ i „zato što se rečima ništa ne može postići“.

Na pitanje tužioca Džejmsa Paćea (James Pace) na koje je „pacifiste“ Seljimi tada mislio, svedok je odgovorio:

„Na DSK, da mi ne možemo da ostvarimo slobodu mirnim putem, već da se moramo latiti oružja… Svi su tada znali ko u Prištini pokušava da postigne cilj mirnim sredstvima.“

Po optužnici, na meti vođa OVK bili su, pored ostalih „protivnika“, članovi Rugovine partije, koji se, za razliku od vođa OVK, zalagao za ostvarivanje nezavisnosti Kosova mirnim putem.

Svedok 2652 rekao je i da se 1998. pridružio OVK, posle napada srpskih snaga na Adema Jašarija i njegovu grupu u selu Donji Prekaz.

Kazao je da je tada u OVK „ušlo i mlado i staro“.

Svedok nastavlja svoj iskaz koji će, na delimično javnom zasedanju, trajati čak pet dana, kako je najavio predsedavajući sudija Čarls Smit.

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku suđenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa OVK nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili „osvetnici“ i „odmetnici od OVK“.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U deset tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Nemačke i Ginel Metro iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.