08:39, 16.04.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Tri meseca od ubistva Olivera Ivanovića, osumnjičenih još uvek nemaKOSOVSKA MITROVICA- Navršilo se tri meseca od ubistva  lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Sa šest hitaca u leđa, ubijen je 16. januara, ispred  prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Istragu o njegovom ubistvu vodi Kosovsko specijalno tužilaštvo.  Na pojedinim zgradama u Kosovskoj Mitrovici jutros su osvanuli grafiti sa Ivanovićevim likom.

tri-meseca-od-ubistva-olivera-ivanovica-osumnjicenih-jos-uvek-nema

Radio Kontakt Plus

Ivanovićeve stranačke kolege, prijatelji i rodjaci jutros su se okupili ispred stranačkih prostorija i spomen ploče gde je ubijen.

Božović: Na istom mestu,  i dalje bez odgovora

Ksenija Božović iz SDP kaže da nisu optimisti kada je u pitanju istraga o ubistvu Ivanovića.  

“Danas je tri meseca od ubistva Olivera Ivanovića, na istom mestu smo i dalje bez odgovora. Informacije koje imamo su da je slučaj preuzelo Specijalno kosovsko tužilaštvo. Ponovo idemo da dajemo izjave, sekretarica je već bila,  ja imam poziv da se sutra u devet sati javim u Prištini. 
Stičemo utisak da se vraćamo na početak. Naše pitanje bez odgovora jeste šta su radili dva meseca Tužilaštvo u Mitrovici. Nikakvog odgovora nemamo. Videćemo šta će uraditi Specijalno tužilaštvo u Prištini ali nismo ni malo optimistični. Sva obećanja iz Prištine i Beograda ostala su mrtvo slovo na papiru, tri meseca na istom mestu“ – kazala je Božović. 

Na pojedinim zgradama u Kosovskoj Mitrovici jutros su osvanuli grafiti sa Ivanovićevim likom.

Božović kaže da su se grafiti pojavili i u nekoliko drugih gradova, što je svojevrsna poruka da Oliver neće biti zaboravljen.

„Grafiti su se pojavili ne samo u Mitrovici. Danas su se da podsete sve grafiti pojavili u Srbiji, pojavili su se grafiti u Gračanici, Prištini, Nišu, Kruševcu, Novom Sadu, Beogradu, Užicu, Čačku…Sa jednom porukom da Oliver neće biti zaboravljen, nastavićemo njegova dela, a i da podsetimo da oni koji su nadležni odgovorni jednom shvate da moraju da pronađu i ubicu i nalogodavca“ – podvukla je Božović. 

Ni tri meseca nakon ubistva Ivanovića, ubice i nalogodavci nisu otkriveni. 

Specijalno kosovsko tužilaštvo je pre više od mesec dana preuzelo istragu zbog složenosti slučaja, ali osumnjičenih još uvek nema.

Portparol kosovskog Specijalnog tužilaštva  Ekrem Ljutfiu izjavio je pre nekoliko dana  za Telegrafi da je do sada saslušan veliki broj svedoka

"Do sada je saslušan značajan broj sagovornika, svi oni u svojstvu svedoka. Mi smo u fazi prikupljanja dokaza, još uvek nemamo osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića" -  rekao je Ljutfiu.

Privođenja zbog ubistva Ivanovića nije bilo, osim u slučaju dvojice kosovskih policajaca Srba koji su bili na terenu neposredno nakon ubistva, a koji su se teretili da su "manipulisali dokazima". 

Ta dvojica policajaca su u međuvremenu pušteni iz pritvora. U javnosti je malo informacija o toku istrage, ali je policija krajem februara objavila fotografiju automobila za koji se sumnja da je korišćen u ubistvu i pozvala građane da, ako imaju informacije o vozilu, podele ih sa njima. 

Oliver Ivanović  ubijen je ispred svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici 16. januara.

GI SDP: Ne dozvoliti da lik i delo Olivera Ivanovića padnu u zaborav

Tri meseca od ubistva Ivanovića, oglasila i Građanska inicijativa SDP saopštenjem za medije koje prenosimo u celosti: 

KOSOVSKA MITROVICA - Kako vreme od ubistva našeg lidera Olivera Ivanovića prolazi, njegove reči  “Moram da izdržim, jer ako pokleknem, priznaću im da su jači od svega u šta sam verovao”,  dobijaju na težini.

“Ne možemo a da se tri meseca od mučkog ubistva, najboljeg među nama, ne upitamo jesu li oni koji su ga ubili i njihovi nalogodavci jači od svega u šta smo verovali zajedno sa tobom. Nema ni istine, ni pravde...Samo muk i tišina od koje bole uši, a najviše duša. Da li Oliver Ivanović postaje zabranjena tema, kao i mnoge o kojima se ćuti? 

KiM u Srbiji, Srbija na KiM i u srcu Olivera Ivanovića nisu imali alternativu. “Nikada neću otići sa Kosova i Metohije”, često je govorio. Da je drugačije mislio ne bi nevin tri godine proveo u tamnici odakle se često javljao, bodrio svoje sunarodnike da ne pokleknu, da istraju kao i onda kad su sukobi na mostu bili svakodnevni. Pre tri godine iz zatvora savetovao je srpskim političkim liderima da započnu sa formiranjem organa Zajednice srpskih opština, jer, tvrdio je, Albanci nemaju nameru da to učine. I bio je u pravu - kao i uvek.

Tri meseca od njegovog ubistva svakodnevno pitamo nadležne ko je ubio Olivera Ivanovića? Odgovora nema. Nema ni osumnjičenih,ni pritvorenih...Svi ćute, izuzev nekoliko, uglavnom, hrabrih žena... 

“Slučaj Ivanović” preuzelo je Specijalno tužilaštvo Kosova,odakle procuri ponekad samo da se ‘intenzivno’ radi na rešavanju ubistva Olivera Ivanovića...A šta se to radi kad rezultata nema...Rekli bismo ništa. Ali, ako su svi odlučili da Olivera treba što pre zaboraviti , oni koji su sa njim braneći most u Kosovkoj Mitrovici, branili sever KiM, Srbiju na KiM, njegovi sugrađani i saborci ne smeju da dozvole da lik i delo Olivera Ivanovića padnu u zaborav.
 


Tagovi: KosovoMitrovicaOliver Ivanović


Povezane vesti