10:00, 16.05.2018Izvor: N1, Tanjug

Vesli Klark: Još nije vreme da KFOR napusti KosovoPRIŠTINA - Penzionisani američki general Vesli Klark, koji je bio komandant NATO tokom bombardovanja Jugoslavije, tokom posete Prištini je ocenio da još nije došlo vreme da KFOR napusti Kosovo. 

 

vesli-klark-jos-nije-vreme-da-kfor-napusti-kosovo

Novosti

Klark, koji u Prištini boravi na poziv Američkog univerziteta Kosova, rekao je da želi da Kosovo postane deo Evropske unije, prenosi regionalna televizija N1.

Penzionisani američki general Vesli Klark, u Prištini na konferenciji za novinare je izjavio da cilj bombardovanja 1999. godine "nije bio da se oduzmu životi".

"Nismo želeli da ubijemo nikoga tokom bombardovanja. Nismo želeli da iko pogine, čak nismo želeli ni da bombardujemo - mi smo samo želeli da prestane etničko čišćenje", tvrdi Klark.

On je, takođe, rekao da veruje da i dalje nije vreme da KFOR napusti Kosovo. 

Klark je, takođe, ohrabrio Beograd i Prištinu da se aktivinije i efektvnije angažuju kako bi se postigla normalizacija odnosa.

"Ono što bih želeo da vidim je sporazum između Srbije i Kosova koji bi normalizovao odnose. Da Kosovo ima mesto u Ujedinjenim nacijama i da obe zemlje postanu članice Evropske unije. Nema razloga zašto dve zemlje ne mogu biti dobri susedi", rekao je on, prenosi N1.

Nekadašnji komandant NATO snaga se sastao sa političkim liderima u Prištini, koji su, kako prenosi N1, izrazili "duboku zahvalnost" za njegov doprinos u, kako su rekli, "spasavanju nezaštićenog naroda", kao i na "doprinosu oslobađanja Kosova". 

Klark je prisustvovao i svečanoj večeri u cilju prikupljanja sredstava namenjenih projektu američkog univerziteta "Podrži buduću uspešnu priču", što je bio i povod za njegovu posetu Kosovu.
 


Tagovi: KosovoKfor PrištinaDijalogBeograd

Povezane vesti


Najčitanije


Najnovije