17:58, 12.08.2017Izvor: Tanjug, RTS

Vučić: U pregovorima sa EU ključno pitanje KosovaPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Mekalistera, predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju, da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu.

 

vucic-u-pregovorima-sa-eu-kljucno-pitanje-kosova

Foto: Tanjug

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Aleksandar Vučić u zajedničkom obraćanju sa Dejvidom Mekalisterom.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić posle sastanka sa Mekalisterom.

Mekalister je poručio da bi Evropska unija želela nastavak dijaloga Beograda i Prištine i to "na predsedničkom nivou i na nivou dve vlade", a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da je Beograd, za razliku od Prištine, spreman i na dijalog i na kompromis.

Mekalister je rekao da je važno da dve strane nastave dijalog, kako bi se sprovodilo ono što je dogovoreno.

Važno je, kaže, i da se formira stabilna vlada u Prištini, što je, primetio je, teže nego što se očekivalo.

Vučić je je istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i da je, za razliku od Prištine, spreman za kompromise.

"Za razliku od mnogih albanskih političara, mi smo spremni da razgovaramo o kompromisu, a ne o tome kako će nešto da zvuči pred zapadnim političarima i šta je to što njima treba 'prodati', a šta je za unutrašnju javnost", primetio je Vučić.

On je naveo da je, pored izjave u kojoj Hašim Tači govori optimistično o dijalogu, čuo i one gde je izneo zamerke Srbiji.

"Nisam toliki optimista kao Tači, pošto on uz to dodaje i da Priština treba da dobije sve, a Beograd, valjda, da izgubi sve", rekao je Vučić.


Tagovi: Aleksandar VučićEUDijalog


Povezane vesti