vesti10:00, 01.05.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Čestitke povodom VaskrsaPovodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, čestitke svim vernicima koji u nedelju praznuju po Julijanskom kalendaru, uputili su predstavnici lokalnih samouprava i drugi zvaničnici.

cestitke-povodom-vaskrsa-3

Foto: canadianmacedonianplace.com

Petković: Okrenimo se miru, zajedništvu i čovekoljublju

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu raško-prizrenskom gospodinu Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, posebno srpskom narodu na Кosovu i Metohiji, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, uputio je najiskrenije čestitke.

“U reči Vaskršnjeg pozdrava stala je sva istorija ljudskog roda i sva sudbina, svih vremena. Ove reči simbol su pobede večnog života nad smrću, svetlosti nad tamom, istine nad neistinom. Takođe, i sva nauka i mudrost ovoga sveta, sadržane su u neprolaznoj simbolici Vaskrsenja Hristovog.

Vaskrs je izvorno nadahnuće hrišćanskih vrednosti, a put Vaskrsenja je jedini put koji imamo. Hristova pobeda za nas je jedina nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja.

Neka nas u tom duhu Vaskrs podstakne na činjenje dobrih dela i neka nam osvetli put međusobnog razumevanja i uvažavanja, što je preduslov za srećniju budućnost svakog pojedinca i naroda u celini.

Posebno je važno da nam danas ove univerzalne vrednosti budu put i putokaz na Кosovu i Metohiji, koje jeste naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući uzvišene domete ljudskog duha, mi čuvamo sebe i temeljimo našu budućnost.

Okrenimo se, zato, miru, zajedništvu i čovekoljublju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju”, toji u čestitki Petkovića.

Radojević: Neka nam Vaskrs posluži da budemo složniji i plemenitiji

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Milan Radojević, čestitao je vaskršnje praznike svim crkvenim velikodostojnicima i vernicima. 

“Neka nam današnji praznik kao simbol pobede života nad smrću, novog početka i nade posluži da budemo složniji i plemenitiji jedini prema drugima. Iskreno vam želim da praznične dane provedete sa svojim porodicama u zdravlju, sreći, miru i blagostanju uz beskrajnu nadu u bolju budućnost koju ćemo zajedno graditi.  Još jednom se zahvaljujem svim sugrađanima koji se i pored proslave pridržavaju neophodnih epidemioloških mera i vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih. Iako Uskrs ove godine dočekujemo uz određene epidemiološke mere, kao što verujemo u pobedu života nad smrću, verujemo i u pobedu nad korona virusom i da ćemo iz ove borbe izaći jači i solidarniji”, poručio je u svojoj čestitki gradonačelnik Radojević.

Spirić: Budite smireni, uzdržljivi i moralno čisti

Predsednik Privremenog organa opštine Кosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, svim pravoslavnim vernicima čestita najveći hrišćanski praznik u nadi da donese blagostanje i svako dobro. 

„Čestitam vam od srca najveći hrišćanski praznik Vaskrs u želji da ga provedete u duhu pravoslavlja okruženi vedrinom i ljubavlju svojih najmilijih, a sve to uz međusobno uvažavanje i praštanje. Nastavite da svedočite svojim životom i delanjem ljubav. Budite smireni, uzdržljivi i moralno čisti, jer jedino smirenje može doneti mir vašoj duši. Neka nam ovaj praznik nade i vere pomogne u prevazilaženju teškoća. U vremenima koja su nas zadesila, jedino zajedničkim snagama i verom možemo očekivati svetliju budućnost za naše porodice“, navodi se u čestitki Spirića.

Hodžić: Neka duh tolerancije prevlada među nama

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, čestitala je Vasrks crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu, pravoslavnim vernicima i svim građanima koji ovaj praznik obeležavaju po julijanskom kalendaru. 

“Nadam se da ćemo u vremenu punom neizvesnosti i iskušenja pronaći snagu da prevaziđemo sve teškoće i da će duh tolerancije i uzajamnog razumevanja prevladati među svima nama. Želim vam da predstojeće uskršnje dane provedete u duhovnom miru i zdravlju, sa verom u bolju budućnost”, navodi se u čestitki Adrijane Hodžić.

Rakić: Neka praznik pobede života nad smrću bude početak pobede svih nedaća 

Najveći hrišćanski praznik Uskrs, koji pravoslavni vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve sutra proslavljaju, čestitao je kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

„U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime, upućujem vam najiskrenije čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Neka praznik pobede života nad smrću bude početak pobede svih nedaća sa kojima se suočavamo i početak vere u bolje sutra“, poručio je Rakić.

Simić: Proslava Vaskrsa na KiM oduvek ima poseban značaj

Načelnik Kosovskomitrovičkog upravnog okruga, Slavko Simić, svim vernicima pravoslavne veroispovesti čestitao je najveći hrišćanski praznik. 

“Stradanje i vaskrsnuće sina Božjeg neka nas podseti da se Isus Hristos žrtvovao za nas i naše spasenje.
Praznik Hristovog vaskrsnuća slave svi hrišćani, ali proslava Uskrsa na Kosovu i Metohiji oduvek ima poseban značaj. Tako se i danas, kada je Kosovo razapeto kao što je Isus bio razapet, mi molimo za mir, ljubav i zdravlje svih ljudi dobre volje", stoji u čestitki Simića.

Todosijević: Neka nas Vaskrs podseti na prave i neprolazne vrednosti

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, uputio je čestitku svim vernicima koji proslavljaju Vaskrs.

„Neka nas Vaskrs podseti na prave i neprolazne vrednosti, na međusobnu podršku, razumevanje i toleranciju koji su nam, u vremenu kada se suočavamo sa pošasti koja je zadesila čitav svet, neophodni, uz veru i nadu da ćemo ovaj hrišćanski praznik dočekati u dobrom zdravlju, sa svojim porodicama i prijateljima, okruženi ljubavlju i duhovnim blagostanjem“, navodi se u čestitki Todosijevića.

Čestitka GI SDP

Povodom Vaskrsa, čestitke je uputila i Građanska inicijativa SDP.

"Građanska inicijativa 'Srbija, demokratija, pravda' svim pravoslavnim vernicima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve čestita Uskrs, sa željom da u zdravlju, miru i ljubavi provedu ovaj hrišćanski praznik u krugu porodice", navodi se u čestitki.

Popović: Čuvajmo tradicionalne vrednosti i negujmo toleranciju i razumevanje

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, čestitao je sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vernicima najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Popović je vernicima poželeo da praznične dane provedu u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju, okruženi porodicom.

"U ime Opštine Gračanica i u svoje lično ime želim da čestitam svim meštanima opštine Gračanica najveći hrišćanski praznik, Vaskrs. Sa željom da vam praznik Hristovog vaskrsnuća protekne u miru, zdravlju, da ispuni vaše domove radošću. Vaskršnji praznici nose poruku obnove i nade i podsećaju nas na vrednosti međusobnog uvažavanja i poštovanja. Ovaj veliki praznik je simbol radosti i života. Čuvajmo tradicionalne vrednosti i negujmo toleranciju i razumevanje. Dragi sugrađani, želim da radost Vaskrsa ispuni vaše domove zadovoljstvom i blagostanjem, da praznik provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju, okruženi porodicom i prijateljima", naveo je Popović u vaskršnjoj poruci pravoslavnim vernicima.

Arlov: Na KiM obeležavanje i proslava Vaskrsa ima poseban značaj

Predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, uputio je čestitke Njegovom preosvštenstvu episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu, sestrinsvu, prijateljima, kumovima i svim Srbima na Кosovu i Metohiji povodom Vaskrsa.

“Na Кosovu i Metohiji obeležavanje i proslava Hristovog vaskrsenja i Vaskrsa ima poseban značaj. Nigde toliko želje i radosti pred hramovima da se Vaskrs obeleži, proslavi i dočara deci i najmlađima.

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika - praznik Hristovog vaskrsenja, praštanja pogleda na bolji život. Pogleda da svi živimo srećni zajedno ili jedni uz druge u miru, praštanju i toleranciji poštujući jedni druge njihove verske, političke i životne razlike.

Želim da ga dočekate mirno i dostojanstveno sa svojim porodicama, prijateljima, kumovima u pravoslavnim svetinjama poštujući mere zaštite kojih Bogu hvala na Кosovu i Metohiji ima najviše na svetu.

Verujem da ćemo naredne godine Vaskrs dočekati bez poteškoća pandemije koja će biti iza nas kao veliko životno iskustvo, koja nas već drugu godinu sprečava da ga obeležimo onako kao samo mi Srbi znamo, ali koja pokazuje koliko je zdravlje najvažnije.

Igumaniji manastira Pećke patrijaršije Haritini, srećni i blagosloveni praznici, uz želju da zajedno u novembru obeležimo i proslavimo ktitorsku slavu ovog najznačajnijeg i velikog srpskog manastira - "Sveti Arsenije Sremac", kojoj smo Odbor i ja sa velikim ponosom ove godine domaćini.

Posebna vaskršnja čestitka deci i madima sa poteškoćama u razvoju na Кosovu i Metohiji, uz koje svi moramo stati i podržati ih, a za koje čvrsto obećavam da će naredni Vaskrs 2022. godine dočekati i obeležiti u novom, velikom, lepom  i prvom  Dnevnom centru "Podrži me - 9. januar", koji gradimo za njih u Кosovskoj Mitrovici.

Hvala učenicima i rukovodsvu OŠ "Desanka Maksimović" iz Кosovske Кamenice na predivnoj Vaskršnjoj čestitki-  himni Republike Srpske, koju su vežbali dva meseca Moja Republika i pesmi "Sa Кosova zora sviće" sa kojom su čestitali Vaskrs svojim vršnjacima, Odboru i celoj Republici Srpskoj. Velika želja da nam oni sa još oko 700 dece, nastavnika, dece sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja budu u junu gosti u Republici Srpskoj.

Danas i sutra za Vaskrs sam u Banja Luci, a imao sam veliku i ogromnu želju da sutrašnji Vaskrs sa radošću dočekam sa vama na Кosovu i Metohiji u nekoj od svetinja: manastirima Gračanica, Pećka patrijaršija, Visoki Dečani ili crkvi Sv. Dimitrija u Кosovskoj Mitrovici.

Molbe da mi dozvole ulazak, slao sam svim relevantnim instancama i Kosovskoj policiji, kao i EULEX-u i nisam dobio odgovor. Samo mi je EULEX juče odgovorio da prati pomno situaciju oko daljeg kretanja situacije zabrane mog ulaska na Кosovo i Metohiju bez konkretnog odgovora i da ni oni nisu dobili odgovor koji su tražili da znaju - razlog koga nema. Opet napominjem da su ovom neosnovanom i nepravednom zabranom narušena moja osnovna ljudska prava kretanja. Daće Bog valjda će i to proći”, poručio je Arlov.


Tagovi: Praznik