grad17:09, 11.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

„Moći će da glasaju i oboleli od Covid-19“Za sada nema nikakvih problema i pripreme za predstojeće izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice teku prema usvojenom operativnom planu kosovske Centralne izborne komisije. Jedini potencijalni problem je Covid-19, izjavio je za Radio Kontakt Plus predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.

dimitrijevic-bice-omoguceno-da-glasaju-i-oboleli-od-covid-19

Radio Kontakt Plus

Dimitrijević je kazao da članovi OIK-a i treneri koriste zaštitnu opremu i da će u narednom periodu pratiti uputstva kosovskog ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

“Uputstva se tiču članova biračkih odbora - tj. načina na koji će raditi, kao i birača - tj. načina na koji će ulaziti u biračke centre i ostvarivati svoje biračko pravo. Dobili smo uveravanja da će odlukama ministarstva zdravlja i Nacionalnog istituta za javno zdravlje sve biti regulisano kada su izbori u pitanju i da će biti bezbedno za ljude”, objašnjava Dimitrijević.

Kada su u pitanju osobe koje su zaražene korona virusom, Dimitrijević je kazao da će i njima biti omogućeno da glasaju.

“Biće angažovan mobilni tim koji će činiti i zdravstveni radnici, koji su obučeni za rad sa osobama obolelim od Covid-19. Još uvek ništa nije definitivno odlučeno, radi se na tome da se i tim ljudima omogući da ostvare svoje biračko pravo, kako bi izbori bili fer i demokratski”, dodao je Dimitrijević.

Kazao je i da je od 16. do 19. novembra rok za prikupljanje podataka o obolelima od Covid-19, ali i da postoji mogućnost da se taj rok produži.

“Ostaje isti broj biračkih centara - sedam, koji sadrže 27 izbornih mesta. Konačan broj upisanih birača u Mitrovici biće poznat dan pred izbore zbog osetljivosti podataka koje se nalaze u biračkom spisku”, dodao je Dimitrijević.

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice biće održani 29. novembra.

Kosovska Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature Milana Radojevića (Srpska lista), Fljorenta Azemija (Demokratska partija Kosova), Erdena Atića (Pokret Samoopredeljenje) i Dušana Milunovića (nezavisni kandidat).


Tagovi: IzboriKosovoMitrovica