grad21:52, 07.11.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Duhovna akademija uoči MitrovdanaDuhovnom akademijom „Srećan ti Mitrovdan, grade” večeras je u Kosovskoj Mitrovici počelo obeležavanje gradske slave - Mitrovdana.

duhovna-akademija-uoci-mitrovdana

Radio Kontakt Plus

U programu su učestvovali predškolci iz predškolske ustanove „Danica Jaramaz“, narodni guslar Stanko Adžić, đakon Milan Jakić, recitatori Mihajlo Radičević, Snežana Džogović, Darija Mašković, vokalni solisti Marko Vasović, Nemanja Simić, Ilija Ristić, kantautor Zoran Simić, KUD “Kosovski božur” i crkveni hor "Branislav Nušić".

Gradsku slavu Mitrovdan, čestitao je svima i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

On je podvukao da je ovo momenat kada još jednom treba da učvrstimo veze kada su u pitanju naša vera, crkva, ovdašnji narod i naša postojanost, a to, rekao je, možemo samo kroz naše jedinstvo i slogu.

“Ljubav i tolerancija jesu poruke koje treba da budu dominantne ove večeri, al ii koje svakodnevno treba da budu među svima nama. Jer bez uvažavanja i zajedničke podrške nama nema napretka, svi zajedno možemo skupa, a tu vrednost trebamo čuvati i negovati. Neka ovo veče bude bratsko, puno ljubavi i neka svaki naredni dan donese više vere, ljubavi i poštovanja među svima nama” – istakao je Spirić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Vlade Republike Srpske Milorad Arlov.

Podsetivši da je mnogo puta prisustvovao obeležavanju gradske slave, Arlov je rekao da je svaki put kad dođe sve ponosniji kada vidi kako se čuva srpska tradicija. 

“I sa ponosom pričam u Republici Srpskoj da se pravoslavna vera najbolje čuva i oseća na KiM. Na tome vam mnogo hvala” – rekao je Arlov i pozvao svu decu da sutra prisustvuju lomljenju slavskog kolača, a najsrećnijem će pripasti zlatnik sa likom Sv. Dimitrija, poklon Odbora za pomoć KiM.

On je najavio da će u junu sledeće godine između 800 i hiljadu učenika sa KiM, od toga oko stotinu iz Kosovske Mitrovice, boraviti sedam dana u gradovima Republike Srpske, da se na taj način, preko dece, roditelja, prosvetnih radnika, opština, poveže srpski narod iz Republike Srpske sa Kosovom i Metohijom.

Kosovska Mitrovica sutra obeležava gradsku slavu - Svetog Dimitrija. 

Mitrovdan se obeležava na sada već tradicionalan način – duhovnom akademijom, liturgijom, litijama, rezanjem slavskog kolača i slavskim ručkom.   

U hramu Sv. Dimitrija sutra u 8 sati počinje sveta arhijerejska liturgija, u 10 i 30 krenuće litije od hrama do na Trgu Šumadija.

Potom, u 11.30 časova sledi rezanje slavskog kolača sa zlatnikom Velikomučenika Dimitrija. 

U 12 i 30, u porti hrama biće organizovan slavski ručak.

Srpska pravoslavna crkvena opština Kosovska Mitrovica poziva sve vernike da sutra prisustvuju gradskoj slavi Sv. Dimitrije.

Pokrovitelj obeležavanja gradske slave je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.


Tagovi: MitrovicaSlava