grad14:59, 14.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Dvostruki jubilej Sabora kulturnog stvaralaštva u MitroviciSabor kulturnog stvaralaštva u Kosovskoj Mitrovici, 25. po redu, biće održan od 16. do 24. juna u organizaciji Kulturnog centra “Dragica Žarković”. Ove godine se obeležava i 45 godina od prvog Sabora kulturnog stvaralaštva u Kosovskoj Mitrovici. Sabor će ove godine okupiti oko 300 učesnika.

dvostruki-jubilej-sabora-kulturnog-stvaralastva-u-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, istakao je na konferenciji za novinare da Kosovska Mitrovica neguje prave vrednosti koje doprinose očuvanju kulturnog identiteta i tradicije.

“Kosovska Mitrovica dočekuje Sabor sa puno duha i vedrine i raduje se obeležavanju 45 godina postojanja kulturnog stvaralaštva, što je jasan pokazatelj da su država Srbija i srpski narod opredeljeni za prave vrednsoti, očuvanje svog identiteta, kulture, tradicije i običaja,” - istakao je Spirić.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Miodrag Radomirović, kaže da je zadatak Sabora stvaranje ambijenta za očuvanje kulturne baštine i srpskog identiteta.

Radomirović ističe da je izuzetno bitno što se ove godine obeležava i 45 godina od održavanja prvog Sabora. On je organizovan daleke 1974. godine. Prekid je nastao zbog svih ratnih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije i KiM i nakon 16 godina pauze organizovanje Sabora je nastavljeno.

Jubilarni program podrazumeva prisustvo najiskrenijih prijatelja Kosovske Mitrovice, pa su organizatori, rukovodeći se time, pozvali ansambl koji je učestvovao na prvom Saboru - KUD “Abrašević” iz Kragujevca, a u to vreme njihov član bio je čuveni Bora Dugić.

Od ostalih učesnika iz ranijih perioda biće tradicionalni gosti iz Kumanova, a od novih učesnika biće slikari Svetislav Ludoški iz Zrenjanina i Radojka Samardžija iz Beograda. 

“Najbitnije je što će to biti skup pravih prijatelja, mnogo mladih ljudi, što ćemo videti neka lica koja su van Mitrovice, od prvog direktora Kulturnog centra i osnivača ovog Sabora, Jablana Đukanovića, za koga spremamo specijalnu nagradu, i mnogi drugi, do ovih najmlađih, do ove dece koju smo svi mi animirali kroz ove godine, da nastave ovo što mi radimo, to je po meni najznačajnije što se tiče ovog Sabora,” - podvukao je Radomirović. 

Sam Sabor ima svoje ustaljene programske celine - likovnu koloniju “Mladen Popović”, pesničke susrete “Aleksandar Aca Despotović”, ove godine će biti i dečja likovna kolonija, a organizatori planiraju da uključe i decu iz osnovnih škola - mlade pesnike i recitatore. 

Svojevrstan pečat ovogodišnjeg Sabora je monografija, kao i dokumentarni film urađen na osnovu nje, koji predstavlja hronološki prikaz svih 45 godina postojanja Sabora kulture.

Zvanično otvaranje Sabora biće u ponedeljak, 17. juna u 11h u Mitrovačkom dvoru, kada će biti najavljeni svi učesnici. Likovna kolonija će se održavati u OŠ “Sveti Sava” i na gradskom šetalistu.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, kao glavni pokrovitelj, za ovogodišnju manifestaciju je izdvojio 2,5 miliona dinara.


Tagovi: Mitrovica