grad13:58, 16.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Festival dečjeg stvaralaštva „Kaktus“ počinje danasFestival dečjeg stvaralaštva „Kaktus“ (FEDES 2020), drugi po redu, počinje danas u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici i trajaće do 18. oktobra.

festival-decjeg-stvaralastva-kaktus-pocinje-danas

Foto: PKC "Akvarijus"

U okviru ove trodnevne manifestacije, „Akvarijus“ će ugostiti decu do 14 godina iz različitih delova Kosova i Metohije, koji će svoju kreativnost iskazati kroz likovni, scenski i muzički vid umetnosti.

Prvi dan je rezervisan za likovno stvaralaštvo, gde će se mitrovičkoj publici, pored članova „Malog ateljea“, predstaviti i privatna škola slikanja „Kameleon“ iz Leposavića.

„To će biti njihova prva izložba u Kosovskoj Mitrovici“, otkriva za Radio Kontakt Plus, urednik kulturno-umetničkog programa u PKC „Akvarijus“, Aleksandar Dunđerin.

Subota je predviđena za ljubitelje scenske umetnosti, gde će biti izvedene tri predstave dečjih pozorišta sa Kosova i Metohije. 

Dečja i omladinska pozorišna trupa „Mali teatar“ pri PKC „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, premijerno će izvesti kratku koreodramu „Vuk i sedam jarića“ u režiji Snežane Džogović. 

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ pri Domu kulture Gračanice, predstaviće se mitrovičkoj publici takođe sa novom predstavom „Igra“ (adaptacija i režija: Boško Boškov), dok će glumačka sekcija Muzičke škole „Stevan Hristić“ izvesti scenski program „Rusko pismo“, rađen po motivima raznolike ruske literature.

U nedelju, trećeg dana festivala, sledi poetsko-muzički program, gde će se, takođe, po prvi put predstaviti novoformirani hor „Deca neba“ u sklopu Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

U programu će učestvovati i članovi pevačke sekcije iz Stanišora, koja okuplja decu iz Kosovskog Pomoravlja, kao i solo izvođači na gitari i pevanju iz Kosovske Mitrovice. 

Kao i prošle i ove godine „Akvarijus“ očekuje veliki broj posetilaca. Međutim, zbog propisanih mera zaštite od virusa korona, organizatori će biti prinuđeni da broj publike ograniče u skladu tim.

„To je po mom mišljenju velika šteta. Time smanjujemo mogućnost ljudima da prate ovaj program, ali to moramo tako da učinimo. Prošle godine nije moglo da se uđe u ovaj naš prostor zbog velikog interesovanja publike. Ovoga puta će to biti svedeno na minimum, bar što se tiče posetilaca. Prenosićemo deo programa uživo preko Fejsbuk stranice“, poručuje Aleksandar Dunđerin.

Organizator festivala je Privatni kulturni centar “Akvarijus”.

Detaljan program i satnicu festivala pogledajte OVDE.


Tagovi: KulturaMitrovica