grad20:10, 31.12.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Izložba “Vlačara misli” u Akvarijusu: Srđan Košanin svakog dana živi umetnostIzložba mitrovičkog pisca i slikara Srđana Košanina, pod nazivom “Vlačara misli”, otvorena je večeras u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici.

izlozba-vlacara-misli-u-akvarijusu-srdan-kosanin-svakog-dana-zivi-umetnost-foto

Radio Kontakt Plus

Slike Srđana Košanina, predstavljene na izložbi “Vlačara misli”, u neraskidivoj su vezi sa njegovom poezijom, pre svega pesmama objavljenim u knjizi “Prelomljeni bosiljak”.

Prožete pravoslavnom filozofijom i simbolikom, u tematskom i idejnom sloju, Košaninove nove slike, baš kao i njegovi stihovi, svedoče da je ljubav, sveprisutna i svekolika, najmoćnija energija svemira, navode organizatori.

Slike izložene u “Akvarijusu”, predstavljaju retrospektivu Košaninovog stvaralaštva u poslednje tri godine.

Govoreći o slikarskom opusu Srđana Košanina, Miljana Dunđerin iz PKC "Akvarijus" ukazala je da je kod njega prisutna duhovnost koja je prožeta njegovom poezijom i da je to jednostavno njegovo stanje duše.

“Njegov kolorit je jako neobičan, drugačiji, različit, a ono što je možda i suštinski bitno to je da on mnogo istražuje. I u ovoj postavci možete videti da od prve do poslednje slike postoji jedan potpuno drugačiji pristup u samom radu. To jeste na neki način odlika ljudi stvaralaca, koji se ne zaustavljaju na onom dobitnom šablonu - ko jednom uspe da naslika dobru sliku, pa nastavlja samo u tom smeru, nego prosto istražuje.

Kolorit nije identičan, mnogo šeta u boji, veoma često bira ‘otrovne’ boje poput zelene, ljubičaste, crvene, koje možda i uništavaju estetiku lepog. Njegova lazurnost u slikama i nedorečenost, jeste možda najviše suština njegovog duha, jer on voli da ostavi prostor između posmatrača i njegove umetnosti, da sami zaključe o tome šta on govori.

Veoma često, u razgovorima, shvatam da iza tih njegovih slika, kada bi ih on opisivao, verovatno stoji jedna mala knjiga. Mnogo toga vidi i naslika u njoj. Da li mi to vidimo, to je stvar estetike. Možda se nekome ova izložba nekome svidi, a nekom ne, ali ono što je sigurno to je da Srđan Košanin svakog dana živi umetnost i hvala mu što je svih ovih godina ovde sa nama, svakog dana, a ne samo kada mu je otvaranje izložbe,” - istakla je Dunđerin.

Ona je izrazila nadu da će nakon ove, uslediti i nove izložbe Košaninovih radova.

“Čovek koji ima u sebi taj neki gen, može da ga konzumira možda svakog dana, ali ga samo umetnik upotrebljava svskog dana. Stvarno mislim da je Košo jedna ogromna umetnička duša i jako sam srećna što je ovo ponovo otvaranja njegove izložbe, ali bih volela da se otvori u svim prostorima na Kosovu i Metohiji, a i šire. Nadam se da će uslediti otvaranja novih izložbi,” - kazala je Dunđerin.

“Drago mi je da sam ovo izneo iz podruma, da pokažem mojim prijateljima, pa kako se kome dopadne ili svidi. Što se tice mog slikarstva, ovo je samo jedna crtica onoga što je zapisano u mojoj poeziji u knjizi 'Prelomljeni bosiljak',” - rekao je autor izložbe Srđan Košanin.

On je nagovestio da se, što se njegovog rada tiče, sprema i nešto novo, ali je to ostavio za godinu od čijeg početka nas deli još svega koji sat. 

Za Aleksandra Dunđerina iz PKC “Akvarijus”, Košanin je pre svega veliki pesnik.

“Mislim da je i ovaj slikarski opus u velikoj meri nadahnut njegovom ranijom lirikom. To je još jedan jubilej, prošlo je tačno 20 godina otkako je izašla Košaninova zbirka pesama ‘Prelomljeni bosiljak’, i ja, čitajući te stihove, u velikoj meri razumevam ove slike. To su stihovi, čini mi se u poslednje dve decenije među najkvalitetnijim koji su nastali, barem kad je u pitanju srpska poezija na Kosovu i Metohije,” - rekao je Dunđerin.

Pisac i likovni umetnik Srđan Košanin, rođen je u Kosovskoj Mitrovici 1966.godine.

Radi kao novinar u Radiju Kosovska Mitrovica.

Otvaranjem njegove prve samostalne izložbe u novembru 2015. godine, otvoren je Privatni kulturni centar  "Akvarijus".

Izložba “Vlačara misli” Srđana Košanina biće otvorena do 15. januara 2020. godine.

Ovo je inače bio centralni događaj bogatog šesnaestosatnog novogodišnjeg programa, koji je Privatni kulturni centar "Akvarijus" pripremio za ljubitelje dobre zabave.

Program je vrlo raznovrstan i pored veselog i zabavnog, ima i takmičarski ton. 

Ljubitelje dobrog zvuka očekuje koncert Savice Milović i Milana Kabašića od 20h, nakon kojeg će u 22h uslediti tradicionalni novogodišnji “Muzički okršaj”.

Iza ponoći, a posle proglašenja pobednika, oni najistrajniji, biće u prilici da uživaju u filmskom maratonu do ranih jutarnjih sati.

Ulaz je slobodan. Tagovi: MitrovicaKulturaNova Godina