grad16:56, 23.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Izloženi radovi likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović” (FOTO)Izložba radova likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović”, koja se organizuje u okviru 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, otvorena je danas u OŠ “Sveti Sava” u Severnoj Mitrovici.

izlozeni-radovi-likovne-i-vajarske-kolonije-mladen-popovic-foto

Radio Kontakt Plus

Ljubitelji likovne umetnosti bili su u prilici da uživaju u velikom broju izloženih slikarskih dela.

Učesnici ovogodišnje likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović”, čija dela su izložena u fiskulturnoj sali OŠ “Sveti Sava” su Siniša Krunić Kele, Miki Penkov, Zora Kamber, Todor Živaljević, Đorđe Marinković, Milinko Ristović, Suzana Pavlović, Milovan Krčmar, Radojka Samardžija, Svetislav Ludoški, Danijela Lazarević, Slobodan Rakić i Tomislav Trifić.

Književnik Todor Živaljević, poreklom iz Peći, sa trenutnim prebivalištem u Podgorici, kaže da je ovaj grad njegov dom.

„Kada dođem u Kosovsku Mitrovicu, kao da sam se vratio kući, svojoj porodici, svojim precima, svojoj duhovnoj vertikali, koja me vezuje za Peć, za Metohiju, za Kosovo… Ja sam se vratio kući,“ - poručuje Živaljević.

Novica Sovrlić, potpredsednik Udruženja književnika Srbije, zahvalio se svim umetnicima koji su smogli snage da dođu na KiM i podrže našu kulturu i naš opstanak na ovim prostorima.

„Želim da naglasim da je važna svaka reč napisana o i na Kosovu i Metohiji, pa i izgovorena reč kulture ovde na ovim prostorima. Svaka knjiga je zapravo kula stražarnica, odnosno naš odbrambeni bedem za očuvanje našeg srpskog identiteta, a kako ćemo se izboriti - ako ne kulturom,“ - kaže Sovrlić.

Miodrag Radomirović, direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, kaže da je danas veliki dan za naš grad, ali i za srpsku kulturu.

„Radi se o jednom od najvećih festivala ove vrste, koji prevazilazi lokalne okvire i ima značaj regionalnog i međunarodnog karaktera, obzirom da imamo i goste iz inostranstva. Ovogodišnja likovna i vajarska kolonija ‘Mladen Popović’ je jedna od najboljih koju smo imali do sada. Zahvaljujem se svim umetnicima koji su ove godine učestvovali na koloniji. Ove slike će krasiti prostorije naše lokalne samouprave, naših škola i ostalih ustanova,“ - dodaje Radomirović.

Organizator Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar “Dragica Žarković”.

Pokrovitelji događaja su Privremeni opštinski organ i Kancelarija za KiM.Tagovi: KosovoMitrovica