grad15:12, 06.01.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Mitrovica: Koncert, vino, kuvana rakija (FOTO)



U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, na Trgu kneza Lazara danas je održan prigodan kulturno-umetnički program, koji je otvorio crkveni hor “Branislav Nušić”.

mitrovica-koncert-vino-kuvana-rakija-foto

Foto: Radio Kontakt Plus

Potom se građanima predstavio КUD „Кosovski božur“. Zatim su nastupili mladi umetnici Aleksa Radenković i Slobodan Boba Rakić, a potom je usledio koncert Dejana Petrovića, dobitnika "Majstorskog pisma" na Saboru trubača u Guči 2006. godine, i njegovog Big band-a.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, istakao je da su radost i mir poruke današnjeg dana, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića.

“U veoma složenim i teškim vremenima u kojima se srpski narod na KiM nalazi, danas okupljeni složno obeležavamo Badnji dan, istrajni, s namerom da trajemo i večito obeležavamo ovaj dan i čuvamo svoj identitet na prostoru KiM.

Kao što praznik nalaže, radost i mir, upravo su to poruke koje šaljemo sa prostora KiM, iz Kosovske Mitrovice, da mir i sloboda za koju se zalažemo, budu i u našem gradu i na prostoru KiM” - poručio je Spirić. 

Obeležavanju Badnjeg dana u Kosovskoj Mitrovici prisustvuje i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

On je istakao da u teškim vremenima, kao što su današnja, pokazujemo da umemo da budemo jedinstveni i složni, a tome svedoči i današnja slika iz Kosovske Mitrovice, gde obeležavanju Badnjeg dana prisustvuju svi koji su u prilici - mladi, stari, deca, mladi parovi…

“Kako dolikuje, onako kako smo tradicionalno kao narod navikli, u sreći, radosti, slozi i veselju, kao jedna velika porodica, kakvi su Srbi na KiM bili, jesu i biće i kakav je naš narod solidaran sa njima, gde god živeo” - rekao je Kozarev.

On je kazao i da ekonomski očekujemo bolje prilike na KiM nego ikada pre, kada je srpski narod na KiM u pitanju, te podsetio da je stotine stanova podeljeno ovde, a toliko će ih biti podeljeno i u ovoj godini, mladim bračnim parovima, kadrovima, interno raseljenim licima.

Kozarev je najavio i da će naselje Sunčana dolina u opštini Zvečan biti završeno ove godine.

“Više od 50 projekata vrednih više od 50 miliona evra, koje je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svojih nedavnih poseta KiM i koje je Vlada Srbije usvojila u paketu mera krajem prošle godine. U svakom pogledu, država Sribja će biti više na KiM nego što je ikada bila, tu su škole, bolnice, obdaništa…radićemo na tome da se ljudi koji žive na KiM osećaju bolje, dostojanstvenije, uprkos teškoćama i blokadama. Da radimo, stvaramo, da se trudimo da se na negativne poruke ne osvrćemo i da na negativnu energiju uzvraćamo pozitivnom energijom, sabornošću i ljubavlju” - rekao je Kozarev.

Građani su u programu uživali uz kuvano vino, rakiju i prženu ribu.


Tagovi: MitrovicaBožić