Eskobar: Ishod dijaloga Kosova i Srbije još daleko

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar izjavio je da je ishod dijaloga Kosova i Srbije još daleko i da je potrebno mnogo rada do postizanja sporazuma dve strane.
Image

On je posle susreta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za TV Kanal 10 izjavio da će danas izneti detalje o sastanku u Briselu i zaključcima koji su doneti, odbijajući da govori konkretno o detaljima.

Eskobar je juče imao odvojene susrete sa Kurtijem i Vučićem i sa njima razgovarao o postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije i kosovskim premijerom, da su se Vučić i Kurti dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije.

Kosovski premijer izjavio je posle jučerašnjih sastanaka da je bio spreman da potpiše sporazum, ali da je druga strana to odbila.

Srpski predsednik je rekao, s druge strane, da evropski predlog nije bio tema današnjeg susreta, već implementacioni plan i ispunjavanje ranije potpisanih dogovora.

Vučić je najavio da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti. Obe strane će razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u sklopu priprema za naredni susret koji bi trebalo da se održi 18. marta, na teritoriji Severne Makedonije, gde će Borel tada biti u poseti.

Predsednik Srbije je rekao i da u EU do 23. i 24. marta, kada se održava Evropski savet, imaju izveštaj da li su Beograd i Priština bilo šta postigli, i u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama dve strane.

Beta/N1

Pročitajte i ovo:

Objavljen tekst evropskog predloga: „Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.