grad10:06, 06.01.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Mitrovica u znaku badnjaka (FOTO)Pravoslavni vernici danas obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka. Srbi iz Kosovske Mitrovice, kao i ranijih godina, jutros su išli u obližnje šume po badnjak, a oni koji to nisu iz nekog razloga mogli da učine, badnjake kupuju u centru grada.

mitrovica-u-znaku-badnjaka-foto

Foto: Radio Kontakt Plus

Badnji dan obeležava se liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić.

U hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici jutros je služena liturgija.

Večernje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka služiće vladika raško – prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, rekao je ranije za Kontakt Plus protojerej stavrofor Milija Arsović, arhijerejski namesnik kosovsko - mitrovački.

Lomljenje božićne česnice, ranije najavljeno za 12h na Trgu kneza Lazara, obaviće se ispred hrama Sv. Dimitrija u 16h, a potom će uslediti paljenje badnjaka. 

Kao i svake godine, biće služena kuvana rakija, a nakon paljenja badnjaka uslediće vatromet.

Na Božić, 7. januara, jutarnja liturgija će se služiti u 6h, a drugog i trećeg dana Božića u 8h.

U hramu Svetog Save u južnom delu Mitrovice, na Badnji dan liturgija je služena u 8h, a potom je organizovano paljenje badnjaka.

Na Božić, kao i drugog i trećeg dana praznika, liturgija će počinjati u 8h.

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, na Trgu kneza Lazara danas će sa početkom u 12 sati biti održan prigodan kulturno-umetnički program.

Program otvara КUD „Кosovski božur“, zatim će nastupiti mladi umetnici Aleksa Radenković i Slobodan Boba Rakić, a potom će uslediti koncert Dejana Petrovića, dobitnika "Majstorskog pisma" na Saboru trubača u Guči 2006. godine, i njegovog Big band-a.

Sugrađani će moći da uživaju u programu uz kuvano vino i rakiju i prženu ribu.

Organizator događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Radio Kontakt plus vernicima čestita praznike.


Tagovi: MitrovicaBožić