grad15:27, 05.09.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

"Mladi puni ideja i voljni da rade, problem neinformisanost i pasivnost" (FOTO)Prvi interaktivni javni sastanak Foruma za omladinske politike, održan je danas u Centru građanske energije (CEC) u Severnoj Mitrovici. Na sastanku je bilo reči o potrebama, interesima i unapređenju položaja mladih na severu Kosova, kao i o zapošljavanju, infrastrukturi i omladinskoj politici.

mladi-puni-ideja-i-voljni-da-rade-problem-neinformisanost-i-pasivnost-foto

Radio Kontakt Plus

Valentina Đerković, iz Direkcije za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, u opštini Severna Mitrovica, kazala je da su dokazi o uništavanju javne svojine, igrališta i zelenih površina zabeleženi kamerama, međutim izvršna vlast ne radi svoj posao na pravi način.

“Huligani nisu nevidljivi, kamere postoje, dat je ogroman novac baš za video nadzor... Ukoliko se ‘zagrebe’ malo više, lako bi se pronašli počinioci tih dela. Međutim, problem je što su to deca nekih ljudi, koja ne bi trebalo da budu viđena,” - objašnjava Đerković.

Ona dodaje, da udruženi mladi mogu mnogo toga korisnog za zajednicu da urade i da pritom ne moraju biti članovi političkih partija.

“Ukoliko ste uporni, znate šta hoćete i ne odustajete posle ‘prvih zatvorenih vrata’ - možete mnogo. I budite što glasniji,” - poručuje Đerković.

Lazar Blagojević, organizator nedavno održane akcije čišćenja i uređenja brda Zvečan i prilaza zvečanskoj tvrđavi, kazao je da lokalna samouprava “nema sluha” za mlade i njihove ideje, iako bi to doprinelo poboljšanju kvaliteta života građana te opštine.

“Iako je sve to imalo za cilj davanje pozitivnog primera mladim ljudima, opština Zvečan nije podržala moju akciju,” - kaže Blagojević.

Luka Jovanović, predsednik studentskog Parlamenta, Filozofskog fakulteta u Mitrovici, kaže da je nedovoljno razvijena svest mladih o zaštiti životne sredine uzrok bahatog ponašanja i uništavanja javne svojine.

“Ono što je nekada, u komunizmu bila društvena svojina - danas je to zaboravljeno. Ne postoji kolektivna svest. Samo edukacijom, usavršavanjem i nadgradnjom sebe moguće je promeniti svest ljudi,” - objašnjava Jovanović. 

Docent na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i predsedavajuća Skupštine opštine Zvečan, Biljana Milošević Jaredić, kaže da mladi nisu svesni snage koju poseduju i da treba iskoristiti sav taj potencijal na korisne stvari.

“Jedna osoba, jedan čovek, može da menja neke stvari ako to jako želi i ima jasan cilj,” - poručuje Milošević Jaredić.

Zaključak današnjeg sastanka je da mladi imaju ideje i voljni su da rade, međutim problem je njihova neinformisanost i nepovezanost sa lokalnom samoupravom, pasivnost kada su društveno-odgovorne akcije u pitanju, kao i postojanje problema sa pasošima, što predstavlja prepreku ka stručnom usavršavanju i pronalaženju posla.

Događaju su prisustvovali predstavnici lokalnih omladinskih akcionih saveta, opština Zvečan i Severna Mitrovica, studentskih udruženja i NVO.

"Unapređivanje položaja mladih u svetlu Briselskih sporazuma" - naziv je projekta, koji sprovode Omladinski edukativni klub "Sinergija" i RTV Puls iz Šilova, a zahvaljujući podršci Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Organizator debate je OEK “Sinergija”.Tagovi: KosovoMitrovica