grad18:49, 18.09.2020Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka. 

natalija-utvic-pobednica-cetvrtog-ciklusa-likovnih-okrsaja-u-akvarijusu

Foto: Milan Dobrić

To je prvi put da na ovim nadmetanjima trijumfuje takmičarka, prvi put da to bude neko od srednjoškolaca, i prvi put neko ko živi na Kosovu i Metohiji.

Natalija je u finalu izvojevala „tesnu“ pobedu nad svojom vršnjakinjom iz Kosovske Mitrovice Aleksandrom Vajšel.

Prethodno su ove dve talentovane tinejdžerke napravile senzaciju izbacivši u polufinalu studenta završne godine mitrovičkog Fakulteta umetnosti Davida Pavlovića iz Kraljeva i mastera slikarstva Tijanu Rodić iz Niša.

O pobedniku je odlučivao tročlani žiri: dr Velimir Matanović, istoričar umetnosti; Vladimir Milić, grafičar, dizajner i fotograf; Ivana Vanovac, novinarka, ali i publika.

Upravo je glasovima mitrovičke publike Natalija Utvić, iako na gostujućem terenu, i došla do pobede u duelu sa Aleksandrom Vajšel.

Nataliji Utvić kao nagrada za pobedu na Likovnim okršajima sledi samostalna izložba (prva u njenom životu) u galeriji PKC-a, a o trošku „Akvarijusa“.

Za nju je ovo, kako kaže, veliki podsticaj da sledeće godine upiše Akademiju umetnosti. Volela bi, ističe, da to bude u Novom Sadu ili u Beogradu.

Po onome što je pokazala u četvrtom ciklusu Likovnih okršaja, bila bi šteta da to i ne učini. Pokazala je da je savladala likovni zanat, da ima zavidan nivo kreativnosti i redak osećaj za boje, te zavidan umetnički senzibilitet.

Iako su Likovni okršaji u „Akvarijusu“ – inspirisani nadmetanjima umetnika (Modeljani, Pikaso, Sutin, Rivera) na javnim mestima (ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama) u Parizu – prepoznatljivi po velikom broju publike koja glasno komentariše nastupe učesnika, ometa takmičare, navija, izražava negodovanje, ovoga puta u „Akvarijusu“ je bila kamerna atmosfera, jer su organizatori zbog pandemije, i zakonskih mera koje su na snazi, morali da ograniče broj posetilaca.

Dosadašnji pobednici Likovnih okršaja (Vuk Đurić, Stefan Đurđanović, Petar Aleksić), i njihovi potonji uspesi na srpskoj i inostranoj likovnoj sceni, dovoljan su pokazatelj koliko su ova nadmetanja u „Akvarijusu“ značajna za mlade stvaraoce koji tek stupaju na umetničku scenu. Tu stiču iskustvo, samopouzdanje, dobijaju možda i prvu značajnu recepciju o svom stvaralaštvu.

Finalnim turnirom Likovnih okršaja završena je u „Akvarijusu“ sezona 2019/20. („Zavet.“), a kako najavljuju u ovom PKC-u, nema pauze, već u hodu započinju novu, šestu po redu sezonu koja će nositi naziv „Istina.“

Već na samom početku najavljena su i dva festivala: II Festival dečjeg stvaralaštva FEDES 2020, i II Eko art fest.

Ove godine „Akvarijus“ proslavlja svoj prvi mali jubilej - 5 godina postojanja. Prvih pet godina rada objedinili su krilaticom „Neodoljiva teškoća postojanja“.


Tagovi: KulturaMitrovica