Sabor Svetog arhangela Gavrila proslavljen u Velikoj Hoči

Na crkvištu Sv. Arhangela Gavrila u Velikoj Hoči danas je, na praznik posvećen ovom arhangelu, svetu liturgiju služio jerej Milan Stojković u prisustvu pedesetak vernika iz ovoga sela.
Image
Foto: Radio Goraždevac

Kolačar ove godine je bio Ivica Micić iz Velike Hoče, a za narednu godinu se javio Dalibor Lukić iz istog sela sa porodicom.

Otac Milan je proizneo besedu u kojoj je kazao:

„Sveti Arhangel Gavrilo, ovaj veliki arhangel Božji praznuje se 26. marta. Na današnji dan pak slave se i čestvuju njegova javljanja i čudesa kroz svu istoriju ljudskoga spasenja. Drži se da je ovo slavlje ustanovljeno prvo u Svetoj Gori u IX veku za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenitnih i patrijarha Nikole Hrisoverga, a povodom javljanja ovoga arhangela u keliji jednoj do Kareje, gde je prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici Dostoйno estъ. Zbog toga događaja ova kelija se nazvala i do danas naziva kelija Dostojno. U vezi s ovim pominju se i ostala javljanja arhangela Gavrila, kao: javljanje Mojsiju, kad je ovaj čuvao stado Jotorovo, kojom prilikom on je saopštio velikom izbraniku Božjem kako je stvoren svet i sve ostalo što je Mojsej posle zapisao u knjizi Postanja; javljanje proroku Danilu i saopštenje tajne o budućim carstvima i o dolasku Spasitelja; javljanje Svetoj Ani i obećanje, da će roditi kćer, preblagoslovenu i prečistu Devu Mariju; mnogokratno javljanje Svetoj Devi, dok se ova bavila u hramu jerusalimskom; javljanje Zahariji prvosvešteniku i saopštenje o rođenju Jovana Preteče i kažnjavanje istoga nemilom zato što nije poverovao rečima njegovim; javljanje opet Svetoj Devi u Nazaretu i saopštenje blagovesti o začeću i rođenju Gospoda Isusa Hrista; javljanje pravednom Josifu; javljanje pastirima kod Vitlejema; javljanje samom Gospodu u vrtu Getsimanskom, kada je on Gospoda kao čoveka krepio pred stradanje; javljanje ženama mironosicama“, reko je paroh Milan.

Otac Milan je podsetio da je crkva na čijem je crkvištu služeno iz 16. veka.

“Mi smo se danas sabrali na crkvištu iz 16. veka, a naša crkva ima metalni bakarni tanjir iz toga perioda sa natpisom da je to dar crkve Svetog Nikole, hramu Svetog Arhangela Gavrila…”, kazao je paroh Milan Stojković.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.