Lažne vesti: Tokom juna više tendencioznih tekstova i naslova na etničkoj osnovi

Proteklih mesec dana u medijima na srpskom i albanskom jeziku pojavljivali su se tekstove sa tendencionalnim naslovima i sadržajem. Ti tekstovi su svojim sadržajem podstakli širenje dezinformacija i ...
Image
Foto: Getty Images

Proteklih mesec dana u medijima na srpskom i albanskom jeziku pojavljivali su se tekstove sa tendencionalnim naslovima i sadržajem. Ti tekstovi su svojim sadržajem podstakli širenje dezinformacija i mržnju između dva naroda.

Na portalu dnevnog lista Informer je 4. juna objavljena vest pod naslovom „Šef kabineta Vjose Osmani poručio: Ponosim se ljudima koji protestuju u Beogradu, sve mi miriše na Majdan“. U pitanju je dorađeni i dodatno spinovani spin koji je na Tviteru originalno objavio Bljerim Velja. Vest potpuno istog ili sličnog naslova je objavljena na portalima alo.rs, b92.net, politika.rs, balkanuzivo.org, time.rs, tip.rs, vesti.rs, red.rs, designia.rs, a portal republika.rs je tim povodom objavio naslov „NEĆE BITI NI MAJDANA, A NI PRIZNANJA TZV. KOSOVA: Petković burno reagovao na izjavu šefa kabineta Vjose Osmani – Priština priziva krvoproliće na ulicama Beograda!“.

Informer je proteste u Beogradu iskoristio kako bi spinovao tvit šefa kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani koji izvorno glasi: „Dobijamo neke vibracije Majdana iz Beograda. Ovako izgledaju protesti u Srbiji kada ih ne organizuju Vučić i njegova nasilna SNS mašinerija. Mirno i pristojno. Srbija koja je istinski demokratska i integrisana u EU je garancija mira i stabilnosti u regionu“.

Portal na albanskom jeziku “Gazeta ekspres” je 06. 06. 2023. godine objavio tekst u kome je pisalo „Liturgija Teodosija inspiriše Srbe na nasilje“. U daljem tekstu portala “Gazeta ekspres” navodi se da srpska država koristi Srpsku pravoslavnu crkvu za raspirivanje mržnje među narodima na Balkanu. Ono što Gazeta ekspres, sa druge starne, ni u jednom delu ne pominje jeste informacija Eparhije raško-prizrenske da će od 29. maja (izbijanja krize na severu Kosova) vladika i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske služiti molebane za mir širom severa Kosova. Nakon reakcije iz Eparhije raško-prizrenske ovaj tekst je obrisan, ali je dostupan u keš verziji ovog portala.

Ovakvim tekstom pogrešno se tumače poruke, širi govor mržnje i neistinite informacije. Osim što je ova vest zlonamerna imala je za cilj da dodatno raširi etničku mržnju prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Beogradski portali “Informer” i “Telegraf”, pisali su 16. juna o “NATO lobisti koji moli da se puste kosovski specijalci”, kao i da je on njihov advokat. Protagonista njihovih tekstova, Čedomir Stojković demantovao je ove tekstove. Ovi portali su u svojim tekstovima naveli da su kod Kurtijevih „specijalaca“ nađeni „kalašnjikovi“, „glok“ pištolji, mape i GPS uređaji, što sve ukazuje da su pripremali neko veliko zlo protiv Srba“.

Ovakvim tvrdnjama portala koji navode da je Stojković advokat kosovskih policajaca, koristi se govor mržnje, te iznose netačne i neprecizne informacije. Pomenuti portali nisu pozvali Čedomira Stojkovića kako bi čuli šta o tome ima da kaže. Ovakvi sadržaji su veoma opasni po samog Stojkovića, jar ako neko nije pročitao njegov demanti, već samo lažnu vest, to može uticati na njegovu karijeru.

KURTI KONAČNO POKLEKNUO! Evropska komisija mu postavila uslov, nije imao kud”, glasi naslov vesti tabloida “Srbija Danas” koja je objavljena 27. juna. Ova vest objavljena je u jeku krize na severu Kosova kada je Evropska unija uvela mere Prištini. Jasno je da ovde nema ničeg novog i da sam tekst nije potpun, proverom više izvora koji rade suprotno od tabloida, moglo se zaključiti da je ovo samo još jedan u nizu klikbejtova i lažnih vesti. Ljudi koji čitaju tabloide i sadržaje poput ovog mogu pomisliti da su se tenzije na severu Kosova smirile jer je “Kurti poklekao”.

Klikbejt u naslovima i neistinit sadržaj u tekstovima samo su neki od poluga određenih tabloida koji za cilj imaju što više pregleda, lajkova i klikova bez obzira na posledice koje njihovi tekstovi mogu da izazovu u društvu. Novinarska etika i profesionalizam kod medijskih radnika moraju biti na višem nivou.

Širenje lažnih vesti i dezinformacija u situacijama kakva je trenutno na Kosovu, može ostaviti duboke posledice na društvo. Kada se svesno i ciljano optužuje određena zajednica kako bi se izazvala mržnja i diskriminacija prema njoj.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.