grad22:29, 13.06.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Održan dečji festival “Cvrkuti sa Ibra” (FOTO)Tradicionalni festival “Cvrkuti sa Ibra”, koji ove godine ujedno proslavlja 35 godina postojanja, održan je večeras u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu.

odrzan-decji-festival-cvrkuti-sa-ibra-foto

Radio Kontakt plus

Odlično vokalno izvođenje svih 22 takmičara, obeležilo je 17. po redu dečji festival zabavne muzike.

Podeljeni u dve kategorije “mini” – (osnovci od 1. do 4. razreda) i “tini” – (osnovci od 5. do 8. razreda), bili su u prilici da pred ovdašnjom publikom istaknu svoje glasovne mogućnosti. Predstavili su se u najboljem svetlu, što su i dokazali gromoglasni aplauzi i iskreni osmesi publike.

U obe kategorije premijerno je izvedeno 22 kompozicije, pisanih i komponovanih za festival, u pratnji dečjeg hora muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske  Mitrovice, pod dirigentskom palicom Nurke Nalbani i najmlađih članova “Street dance” kluba iz ovog grada.

Stručni žiri, u sastavu David Parlić, Svetlana Pindović i Dušan Dimitrijević, izabrao je pobednike ovogodišnjeg festivala, dok je publika izglasala pobednika festivalske nagrade.

Festivalska, odnosno nagrada publike u "mini" kategoriji, pripala je duetu Barbari Milidragović i Bogdani Vlašković, koje su izvele kompoziciju “Nisam kriva”, dok je u "tini" kategoriji nagradu osvojila Anja Jerotijević, sa kompozicijom “Zvezda padalica”. 

Prvo mesto u "mini" kategoriji, takođe su osvojile Barbara Milidragović i Bogdana Vlašković sa kompozicijom “Nisam kriva”. Drugo mesto pripalo je Veljku Spiriću, za pesmu “Nekad i sad”, a treće mesto je osvojio Novak Đorđević, sa pesmom “Najlepša”.

U "mini" kategoriji, nagradu za najbolji tekst, osvojila je Stojanka Bojić, sa kompozicijom “Cvrkuti sa Ibra”, u izvedbi Barbare Stojković.

Nagradu za najbolju muziku osvojila je Jelena Spirić, za kompoziciju “Nekad i sad”, a nagradu za najbolji aranžman osvojio je Dejan Popović, za kompoziciju “Da šaramo svet”, koju je izveo Nemanja Nikolić.

Prvo mesto u "tini" kategoriji pripalo je Anji Jerotijević, sa kompozicijom “Zvezda padalica”, drugo mesto je zauzela Milica Miljković, za pesmu “Bićeš tu”, a treće mesto osvojila je Mina Jakšić, sa pesmom “Ti i ja”. 

U "tini" kategoriji, nagradu za najbolji tekst dobio je Srđan Zdravković, za kompoziciju “Dan suncem obasjan”, koju je izvela Milena Zdravković. Nagrada za najbolju muziku pripala je Milomiru Martinoviću, za pesmu “Drvo”, koju su izvele Lenka i Kalina Stefanović, dok je nagrada za najbolji aranžman otišla u ruke Aleksandra Popovića, za kompoziciju “Ljubav zove”, u izvedbi Anastasije Popović.

Specijalna nagrada za pomoć i podršku festivala, dodeljena je maestru Petru Rakiću i predsedniku Privremenog opštinskog organa, Aleksandru Spiriću.

Barbara i Bogdana, učenice IV razreda OŠ “Branko Radičević”, kažu da su se spremale mesec dana za ovo takmičenje i da je priprema tekla dosta teško. Podršku im je pružila nastavnica Sanja Gvozdić, a pobedu, kako tvrde, nisu očekivale.

“Puno mi znači nagrada, nisam uopšte očekivala to da ću da osvojim prvo mesto”, kaže Barbara.

 “Nikada se nisam takmičila i ovo je jedan predivan trenutak za mene”, podelila je sa nama svoje utiske Bogdana.

Anja Jerotijević, četvrti put učestvuje na ovom takmičenju, po drugi put osvaja prvo mesto, a ove godine osvojila je i glas publike. Za takmičenje se spremala dve nedelje.

“Bilo je mnogo truda i rada, tako da sam došla ovde dokle sam došla.”

Iako se potajno nadala pobedi, nije je očekivala.

“Nisam znala da li može dve godine zaredom da se osvoji prvo mesto i kao i svi takmičari, nadala sam se pobedi, ali nisam očekivala…”

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge, Petar Trajković, ističe da se godinama unazad ovaj festival uspešno održava, a to pokazuje, kako kaže, i veliki broj učesnika.

“Sa ponosom možemo da kažemo da je tokom svih ovih godina, skoro 10 odsto populacije srpskog naroda iz Kosovske Mitrovice, učestvovalo na festivalu kao izvođači, autori, tekstopisci... Mi se ponosimo ovim festivalom i dalje ćemo ga gaijiti i truditi se da on opstane”, poručuje Trajković.

U revijalnom delu, nastupili su učesnici prethodnih festivala sa nagrađenim kompozicijama. Među njima su bile Lenka i Filipa sa pesmom „Sestrice“, zatim Teodora Simić, sa kompozicijom „Igraj“, kao i Isidora Nekić, sa kompozicijom „Potraži me“.

Pred publikom se našao i finalista „Pinkovih zvezdica“, David Marković.

Organizator ove manifestacije je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, a glavni pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. Festival su podržali i Muzička škola “Miodrag Vasiljević”, zatim RMHK „Trepča“, kao i Studentski centar “Priština”.

Prvi dečji muzički festival “Cvrkuti sa Ibra”, održan je 1984., a reaktiviran je 2005. godine.

Pokretači ovog festivala, po uzoru na italijanski dečiji festival “Zlatni cekin”, bili su najpoznatiji mitrovički muzičar, gitarista i kompozitor, i jedan od najpoznatijih muzičkih autora sa KiM Petar Rakić, zajedno sa pokojnim Blagojem Stevićem i Živkom Milićem iz tadašnjeg saveza amatera koji je i organizovao prvi festival.
 Tagovi: