grad13:14, 17.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Otvorena 25. likovna i vajarska kolonija “Mladen Popović” (FOTO)Svečano otvaranje 25. likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović”, u okviru 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, održano je danas u Mitrovačkom dvoru u Severnoj Mitrovici.

otvorena-25-likovna-i-vajarska-kolonija-mladen-popovic-foto

Radio Kontakt Plus

Na samom početku programa, Anja Kovačević je stihovima pesme “Zdravica” poželela dobrodošlicu prisutnima. Potom je nastupio dečji ansambl KUD-a “Kosovski božur”, a onda je i premijerno prikazan dokumentarni film “45 godina godina Sabora”.

Nakon projekcije filma, stihove su kazivali Jovana Jovanović i Anđela Babincev, a potom je numeru na harmonici izveo Mateja Nikolić, pobednik republičkog takmičenja u Paraćinu.

Novica Sovrlić, potpredsednik Udruženja književnika Srbije, kaže da kulture na ovim prostorima nikada nije manjkalo.

“Očigledno je da kulture nikada na ovim prostorima nikada nije manjkalo. Mi Srbi verovatno u genima pamtimo poruku Svetoga Save, koji nas poziva na sabornost. Želim da ovaj sabor traje i posle nas dugo generacija i da jednoga dana ovi ljudi koji su ovde prisutni budu deo istorije, ali one svetle istorije kulture srpskoga naroda na prostoru Kosova i Metohije,” - kaže Sovrlić.

Miodrag Radomirović, direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, uveren je da će Mitrovica toplog srca dočekati goste 25. Sabora kulturnog stvaralaštva.

“Nadam se da će građani Kosovske Mitrovice toplog srca, kao što su uvek i činili, dočekati goste Sabora i družiti se sa njima, jer samo tako ćemo pokazati sasvim drugu sliku, za razliku od one koja je često vidljiva u medijima,” - dodaje Radomirović.

Predstavljeni su i učesnici likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović”, a to su: Siniša Krunić Kele, Miki Penkov, Zora Kamber, Todor Živaljević, Đorđe Marinković, Milinko Ristović, Suzana Pavlović, Milovan Krčmar, Radojka Samardžija, Svetislav Ludoški, Danijela Lazarević, Slobodan Rakić i Tomislav Trifić.

Organizator 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar “Dragica Žarković”.

Pokrovitelj Sabora je Privremeni opštinski organ.Tagovi: KosovoMitrovica