grad16:37, 07.02.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Otvorenost uma i prihvatanje tuđeg mišljenja - ključ uspeha„Dok god se držimo slepo svog ega i sebe budemo sagledavali u idealnoj formi, treba da budemo spremni na padove. Moramo biti otvoreni, da čujemo tuđa mišljenja i da iskoristimo to da sebe unapredimo“, zaključak je predavanja koje je održano danas u amfiteatru Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

otvorenost-uma-i-prihvatanje-tudeg-misljenja-kljuc-uspeha

Foto: Radio Kontakt Plus

Predavanje interaktivnog karaktera na temu "Načela uspeha", uz seriju animiranih filmova, održala je Marija Milenković, psihoterapeut u struci, koja se bavi razvojem ljudskih resursa i radom sa mladima koji imaju ideje, koji su u biznisu i onima koji žele da unaprede svoje veštine i svoja znanja.

Milenković je studentima, u do poslednjeg mesta ispunjenom amfiteatru poručila, da je veoma bitno odvojiti vreme isključivo za sebe, kako bi razmislili o tome šta želimo i na osnovu toga nadograđivati sebe u svakom smislu.

„Otvorenost uma i prihvatanje tuđeg mišljenja je ključ uspeha. Sagledavajući druga odnosno različita mišljenja, shvatamo kako stvarno izgledamo u određenoj situaciji“, kaže Milenković.

Kao primer dobre prakse, navela je onaj koji se primenjuje u italijanskoj Vladi.

„Pored premijera uvek sedi osoba koja se zove ‘kontraš’. To je osoba koja je njegov savetnik i ona na svaku njegovu ideju odnosno zamisao, izlaže argumente koji su u suprotnosti, jer tako priprema premijera za situaciju kada on neće biti u pravu“, dodaje Milenković.

Principi, odnosno načela koja dovode do uspeha su, prema mišljenju Milenkovićeve, upravo u preprekama kroz koje prolazimo uz prihvatanje drugačijeg mišljenja i percipiranja drugih u odnosu na nas ili našu ideju. To je jedini način, kako navodi, da shvatimo da postoji i drugačiji pogled na svet, da razmislimo o tome i da našu sliku upotpunimo i slikom drugih ljudi. 

„Samo multidisciplinarni tim donosi uspeh, jer samo tako smo objektivni i vidimo stvari iz više uglova“, zaključuje Milenković.

Današnje predavanje je uvod u radionicu "Dobri primeri prakse" i takmičenje za najbolju biznis ideju.

Predavanje “Načela uspeha” inspirisano je knjigom “Principles”, autora Reja Dalija (Ray Dalio).


Tagovi: KosovoMitrovicaStudenti Obrazovanje