grad13:30, 04.12.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Protest: Vlast na Kosovu pokušava da izazove sukobeSa protesta u Severnoj Mitrovici, ponovljen je zahtev da takse na uvoz srpske robe na Kosovo budu ukinute.

protest-vlast-na-kosovu-pokusava-da-izazove-sukobe

Foto: Radio Kontakt plus

Predsednik Kriznog štaba Goran Rakić, pozvao je danas EU i međunarodnu zajednicu da iskoriste sve instrumente i mehanizme koje imaju na raspolaganju da primoraju Prištinu da ukine anticivilizacijske mere.

„Poslednji je trenutak da Evropska unija, koja se, posredstvom svoje misije ali i ulogom koju je preuzela u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, učinila odgovornom za uspostavljanje vladavine zakona i demokratskog društva na Kosovu i Metohiji, pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se Priština privela razumu“, kazao je Rakić.

Upozorio je da je srpski narod na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaju hrana i lekovi.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji nalazi se na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaje nam i hrane i lekova, i sve se to događa pred očima evropske javnosti, koja je pala na ispitu propustivši da najoštrije reaguje onda kada je Priština uvela takse od deset odsto, da bi potom uspostavila i potpunu blokadu uvođenjem taksi od sto odsto“, kazao je Rakić.

Istakao je da računa na podršku vlade u Beogradu i izrazio uverenje da Srbija nikada neće dozvoliti novi egzodus Srba sa KiM.

„Kao i do sada, računamo na punu podršku Vlade u Beogradu našim mirnim ali nepokolebljivim protestima, i uvereni smo da Srbija nikada neće dopustiti novi egzodus srpskog naroda sa Kosova i Metohije“, dodao je Rakić.

Ministar u kosovskoj vladi u ostavci Ivan Todosijević, poručio je danas prištinskim vlastima da prestanu sa provokacijama i ukinu takse, a međunarodnoj zajednici da urazumi "svoje čedo".

Todosijević je na protestu Srba u Kos. Mitrovici rekao da srpski narod u Severnoj Mitrovici neće uzmaći pred idejom formiranja vojske Kosova, a cilj formiranja te vojske je, kaže, da okupira severni deo Kosovske Mitrovice i izvrši etničko čisćenje.

Todosijević je rekao da će Srbi na KiM biti mirni i dostojanstveni u svojim protestima da se ukinu prištinske takse.

Pored Rakića i Todosijevića, na današnjem skupu govorili su i predstavnici opština Zubin Potok i Leposavić, studenata, Prištinskog univerziteta i zdravstvenih ustanova sa severa Kosova.

Na današnjem skupu, okupljeni su nosili veliki transparent, na kojem je bila ispisana poruka da Marko Rošić, koji je nedavno uhapšen u Mitrovici, nije kriv.


Tagovi: MitrovicaProtest