grad22:51, 21.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Revijalni koncert i defile u okviru 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije (FOTO)Revijalni koncert u okviru 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, održan je danas u neposrednoj blizini spomenika knezu Lazaru u severnom delu Mitrovice.

revijalni-koncert-i-defile-u-okviru-25-sabora-kulturnog-stvaralastva-srbije-foto

Radio Kontakt Plus

Koncertu je prethodio defile glavnom gradskom ulicom, u kojem su učestvovali folklorni ansambli, pesnici, slikari i vajari.

Tradicionalno, učesnici Sabora su odigrali kolo u centru Mitrovice.

Okupljenim građanima predstavili su se učesnici pesničkih susreta “Aleksandar Aca Despotović”, dok su stihove pesama između ostalog kazivali i Radojica Rajo Bulatović iz Podgorice, Liljana Bralović iz Pranjine i zavičajna pesnikinja Vidosava Arsenijević.

Nakon njihovog izvođenja, na bini su se pojavili i učesnici likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović”.

Učesnici revijalnog dela 25. Sabora bili su KUD “Hercegovina” iz Trebinja, KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, KUD “Abrašević” iz Kragujevca, KUD “Pionir” iz Zrenjanina, KUD “Panče Pešev” iz Kumanova i KUD “Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice.

Miodrag Radomirović, direktor Kulturnog centra "Dragica Žarković", zahvalio se na dolasku učesnicima i građanima, rekavši da time daju doprinos „očuvanju tradicije Kosovske Mitrovice, razvoju najvećeg brenda kada su kultura i očuvanje srpske kulturne baštine na ovim prostorima u pitanju.“

“Svi učesnici ovogodišnjeg Sabora dobiće pobedničke saborske zastave, jer mislim da su svi oni koji su ovih 45. godina učestvovali u Saborima zaista iskreni prijatelji Kosovske Mitrovice. Sabor traje zahvaljujući njima,” - dodao je Radomirović. 

Kazao je i da je kroz Sabor prošlo oko deset hiljada umetnika, kao i da je više od pedeset hiljada ljudi pratilo ono što se zbivalo svih ovih godina kada je Sabor u pitanju.

Dvadeset peti Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije nastavlja se sutra, pesničkim i književnim večerima, uz promociju Zbornika Sabora.

Organizator manifestacije je Kulturni centar “Dragica Žarković”.

Pokrovitelj događaja je Privremeni opštinski organ.Tagovi: KosovoMitrovica