grad18:22, 16.04.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

“Srpska reč se slabo čuje, a srpski problemi slabo rešavaju”Na dvanaestoj redovnoj sednici SO Severna Mitrovica, prvoj u 2019. godini, odbornici su razmatrali političko- bezbednosnu situacija u opštini, koja je, ocenili su, i pored poslednjih pritisaka u vidu uvođenja takse od 100% na uvoz srpske robe, ostala pod kontrolom zahvaljujući odgovornosti građana i lokalnog rukovodstva.

srpska-rec-se-slabo-cuje-a-srpski-problemi-slabo-resavaju

Radio Kontakt Plus

Predsedavajući SO Severna Mitrovica Dejan Gurešić, naveo je u obrazloženju da je situacija u poslednjih 6 meseci značajno narušena, pa kao posledicu različitih političkih odluka na lokalnom i centralnom nivou imamo raspisane izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, uz podsećanje da je održano i više političkih protesta i skupova.

Smatra da je u svemu ipak pozitivno to što je bezbednost ipak održana na nekom nivou, bez većih incidenata.

Ivan Zaporožac iz odborničke grupe SL rekao je između ostalog, da je bezbednost narušena ubistvom Olivera Ivanovića, dodajući da rukovodstvo SL traži da se istraga ubrza i da se nalogodavci i ubice što pre privedu licu pravde.

“Mi se samo ne slažemo da se ova nesreća upotrebljava u političke svrhe i da se manipuliše sa ovim, rekao bih, za sve nas, nesrećnim slučajem. Zahtevamo da se što pre oslobode svi optuženi i svi koji su u zatvoru neosnovano, a da se što pre pronađu prave ubice i nalogodavci naseg sugrađanina i člana ove Skupštine. To je ono što svi mi iz SL tražimo i od nadležnih organa, a mislim i na tužilaštvo i na policiju i na međunarodni faktor” - rekao je Zaporožac. 

Ksenija Božović iz GI SDP navela je da ni posle 15 meseci nemaju bilo kakav detalj u vezi istrage ubistva Olivera Ivanovića, uz podsećanje da je u Mitrovici pre nekoliko godina ubijen takođe kandidat za gradonačelnika Dimitrije Janićijević i da se ni to nikako ne sme zaboraviti.

“Kosovsko pravosuđe i policija nisu ništa uradili. Političkim govorima koje slušamo, ne možemo da rešimo problem i nađemo ubicu. Drago mi je što se SL u tom smislu složila sa nama” - kazala je Božović. 

Ostavkama gradonačelnika ništa se nije promenilo, takse su i dalje na snazi, raspisuju se vanredni izbori i stvara se utisak da se srpska reč slabo čuje, a srpski problemi slabo rešavaju, istakla je Božović.

“Građani kažu da nisu sigurni ni bezbedni. Mi odavde možemo da poručimo kosovskim institucijama, posebno kosovskoj policiji, da ozbiljno shvati posao koji radi, od lokalnog do centralnog nivoa. Oni su dužni da zaštite svakog građanina, da pronađu krivca za svako delo i da pronađu svakog ubicu. Odgovornost je na njima, a na nama je da tražimo da u 21.veku u kom živimo, budemo bezbedni” - podvukla je Božović.

Nemanja Biševac iz odborničke grupe SL ocenio je da političko - bezbednosna situacija u gradu nije nimalo naivna, istakavši da su uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije direktno pogođeni svi građani severa Kosova, bez obzira na nacionalnu i etničku pripadnost.

“Pored pritiska centralnih vlasti i uvođenja taksi, ono što je unelo nemir među građane je i najava ujedinjenja severnog i južnog dela Mitrovice. Nizom političkih protesta, SL je jasno stavila do znanja šta misli o tim jednostranim potezima. Moram da se zahvalim građanima naše opštine koji su izuzetno dobro shvatili težinu situacije u kojoj se nalazimo i na jedan krajnje demokratski način pokazali nivo odgovornosti koji nam je preko potreban u ovoj situaciji” - rekao je Biševac. 

Na današnjoj sednici dva nova odbornika GI SDP - Igor Rajčić i Dušan Milunović, položila su svečanu zakletvu. Rajčić je odbornički mandat sa liste GI SDP dobio nakon što je dosadašnji poslanik GI SDP Marko Jakšić podneo ostavku, dok je Dušan Milunović novi odbornik umesto Olivera Ivanovića, ubijenog januara prošle godine u severnom delu Mitrovice.

Na sednici je bilo reči i o prekidima u vodosnabdevanju severnog dela Mitrovice i Zvečana.

Direktor JP “Vodovod Ibar” Miodrag Ralić rekao je da je razlog prekida u vodosnabdevanju severnog dela Mitrovice i Zvečana poslednjih dana neplaćanje, a da preko raznih političkih struja dolazi do dogovora, nakon čega se dotok pijaće vode iz južne Mitrovice ponovo uspostavlja.

Ralić je rekao da se dešava da iz južnog dela Mitrovice isključuju vodu zbog kvarova, a u većini slučajeva zbog, kako oni kažu, neplaćanja vode.

On je dodao da nemaju obaveštenje kada i zašto se voda isključuje, već to saznaju kasnije, a to je bio slučaj poslednjih dana i danas.

“Međutim, preko raznih političkih struja dolazi do dogovora i pušta se voda. Trudimo se u svakom slučaju da vode bude što više. To mogu zahvaliti gradonačelniku Goranu Rakiću, Adrijani Hodžić, Ivanu Todosijeviću i drugim članovima Srpske liste koji se trude da vode u severnom delu Mitrovice i u opštini Zvečan ima što više” - rekao je Ralić. 

Današnjoj sednici prisustvovala je i novoimenovana ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić, koja je juče zvanično preuzela dužnost u okviru MALS-a.

“Imala sam tu čast i privilegiju da upoznam osoblje koje se tamo nalazi, sve direkcije, zamenike, savetnike, da sa njima obavim preliminarne razgovore sa ciljem da se napravi strategija koja će rezultirati boljom saradnjom sa svim opštinama na nivou Kosova” - kazala je Hodžić.

Sednici SO Severna Mitrovica danas je prisustvovalo ukupno 18 odbornika. 

Sednice Skupština opština na severu Kosova nisu održavane od novembra prošle godine, nakon odluke kosovskih institucija o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH.Tagovi: Mitrovica