grad14:49, 22.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Uz pomoć gitare i sviranja na ulici proputovao svet (FOTO)Beogradski ulični muzičar Bora Eskić, nastupio je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Severnoj Mitrovici.

uz-pomoc-gitare-i-sviranja-na-ulici-proputovao-svet

Radio Kontakt Plus

U razgovoru sa novinarom Kontakt Plus radija, Eskić kaže da je sasvim spontano zavoleo gitaru.

„Ljubav prema gitari je nastala krajem osnovne škole. Dugo godina sam igrao fudbal, а оnda sam počeo da slušam rok, puštam kosu… U petnaestoj godini izabrao sam gitaru i krenuo da sviram.“

Na početku karijere, radio je na svojim kompozicijama, svirao u bendovima, a onda rešio da “okrene list” i proba nešto sasvim novo.

„Što se tiče svirki na ulici, to je počelo pre nekih sedam godina. Video sam jednog tipa koji svira na ulici i pomislio sam -  mogao bih i ja da probam ovo. Negde pred Novu godinu, bilo je hladno, ali sam prelomio i zaradio sam oko dve hiljade dinara tog dana,“ - kaže Eskić.

Dodaje, da ulični muzičari u Srbiji mogu živeti pristojno od svog rada, ali da to zavisi od toga šta, gde i koliko sviraju.

„Ako se svira na nekoj dobroj lokaciji, ako se svira malo duže, može da se zaradi makar prosečna plata, sve zavisi od muzičara...“

Pohvalio se, da mu je posao kojim se bavi omogućio da upozna svet i različite kulture.

„Ja sam uz pomoć gitare i sviranja na ulici uspeo da vidim dobar deo Evrope, da proputujem i upoznam mnoge zanimljive ljude, steknem nova iskustva.“

Eskić kaže da ovim zanimanjem ne može da se bavi svako.

„Mislio sam da je da ljudima to logično - staviš instrument na leđa, imaš 50 evra u džepu i ideš, to je to. Ovaj posao nije za svakoga, ali mislim da je to lep način da se putuje i upoznaju ljudi, da se zaradi nešto. Neki od mojih drugara su krenuli tim putem i ne žale se,“ - dodaje Eskić.

Kakvi su njegovi planovi kada je budućnost u pitanju, beogradski umetnik kaže da ćemo i u narednom periodu biti u prilici da uživamo u njegovom izvođenju širom ulica Srbije i inostranstva.

„Planiram ovo da radim još nekoliko godina, prosto sviđa mi se kako to ide, sviđa mi se fleksibilnost koju imam i način na koji dolazim do publike.”

Pored komponovanja, Bora Eskić bavi se i pisanjem pesama i aforizama, a na jesen ove godine namerava da objavi i svoj prvi roman.Tagovi: KosovoMitrovica