grad11:47, 10.10.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

“Veče u čast nobelovca”KOSOVSKA MITROVICA –  Povodom 126 godina od rođenja Ive Andrića, u Gradskoj  biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj  Mitrovici održano je  “Veče u čast nobelovca”. Direktor Gradske biblioteke Milan Mihajlović istakao je, pozdravljajući sve prisutne, da je naš nobelovac itekako zaslužio da se svaka godišnjica njegovog rođenja na dostojan način obeleži.

vece-u-cast-nobelovca

Radio Kontakt Plus

O liku i delu Ive Andrića govorio je  prof. dr Dragomir Kostić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, kroz analizu jednog segmenta Andrićeve “Travničke hronike”. 

U pitanju je deo koji govori o sveći u turbetu Abdulah - paše, jednog od travničkih vezira, koja se nikad nije gasila.

Ona obasjava ovaj roman blistavom svetlošću i daje mu posebnu težinu, dubinu i neugasivi sjaj, istakao je prof. Kostić.

“U kontekstu celokupnog pripovedanja u romanu, ovi fragmenti zauzimaju naročito visoko mesto. Oni se u osvrtu, pogledu na ovaj roman ne mogu, ne smeju prevideti i izostaviti. To neobično zaveštanje stoji tu kao što na nekom drugom mestu stoji most na primer, ili nekakva druga građevina, sakralni spomenik, crkva, knjiga. ..To zaveštanje ima snagu Davilovog traženja pravog puta ili Kolonjine (još jedan junak u romanu) vizije o harmoniji i opštem sjedinjavanju u svetu” – rekao je prof.Kostić.

U programu su  učestvovali su zavičajni pisci Vida Arsenijević, Nenad Jero Radenković, Novica Sovrlić, Slobodan Šole Milidragović i Dragomir Sekulić iz Leposavića.

Nenad Radenković izrazio je zadovoljstvo organizovanjem ovakvih kulturnih događaja u Gradskoj biblioteci.

“Posebno mi je drago da već nekoliko večeri uzastopno oživljavamo naš kulturni život u našem gradu i drago mi je što se sve to zbiva u Gradskoj biblioteci. Kad sam došao ovde, probajući da izvučem reakcije pristiglih gostiju, rekoh, ja ne volim Andrića, a ustvari sve ovo činim da približim taj lik, bar onoliko koliko sam ja čitao, da što bliskiji budemo sa tim likom jer je čovek kao i mi, od krvi i mesa…s tom razlikom što je nobelovac i što je ogromno njegovo delo” – rekao je Radenković.

U šali je dodao da je rekao da ne voli Andrića zato što voli boeme, a koliko zna, nijedan od njegovih savremenika se nije mogao pohvaliti da mu je Andrić platio piće.

“Veče u čast nobelovca” upotpunili su studenti Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Zorka Praščević i Stefan Tomić  koji su čitali odlomke iz Andrićevih “Znakova pored puta”, uz pratnju na gitari Strahinje Markovića iz Muzičke škole „Miodrag Vasiljević”.

Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.  


Tagovi: KosovoMitrovicaKultura