grad13:13, 05.12.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Vezanih ruku protiv nepravde i nemog posmatranja međunarodne zajedniceStudenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na sportski i neuobičajen način prikazali su situaciju u kojoj se nalaze danas Srbi na Kosovu i Metohiji, odigravši košarkaški meč između ekipa “sponzora kosovske nezavisnosti” i “Srba sa KiM”, na terenima iza Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici.

vezanih-ruku-protiv-nepravde-i-nemog-posmatranja-medunarodne-zajednice

Foto: Radio Kontakt Plus

Student prorektor Nemanja Biševac, kazao je da su studenti hteli da na interesantan i slikovit način prikažu međunarodnoj javnosti sa kakvim su problemima suočeni Srbi na KiM nakon uvođenja taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Imali smo priliku da vidimo košarkašku utakmicu između sponzora tzv. kosovske nezavisnosti i Srba sa Kosova i Metohije. Ekipu sponzora tzv. kosovske nezavisnosti predstavljali su glavni sponzor, selektor, najbolji strelci i kapiten ekipe - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Kfor i Albanija uz svesrdnu pomoć sudije iz EU i nemog posmatrača odnosno zapisničara - Eulexa. Ekipu Srba sa KiM su predstavljali stanovnici srpskih opština na KiM“, kazao je Biševac.

Konačan rezultat meča bio je 12:44 za ekipu Srba sa KiM, što simbolizuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a.

Biševac je kazao i da su studenti u domovima i da se svi trude da normalno žive i obavljaju svoje obaveze.

„Što se tiče fakulteta, nastava se odvija po planu, ishrana u menzi je redovna, nema nikakvih problema što se tiče obroka i grejanja, tako da sada sve funkcioniše u najboljem redu, a do kada će tako biti ne znamo, jer ne možemo da predvideti zbog taksi koje je uvela Priština“, dodao je Biševac.

Biševac je već za sutra najavio novi studentski performans.

Performans će biti prilika za još jednu poruku međunarodnoj zajednici.

Studentski protest biće održan ispred Doma br. 5 sa početkom u 12 časova.

Minulih dana studenti iz Mitrovice nosili su preko usta u znak protesta trake na kojima je bilo ispisano 100% takse, 0% slobode.

Kosovska Vlada uvela je 21. novembra takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mera je opravdana kao potez u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.
 


Tagovi: Studenti Carina