grad16:25, 21.05.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Za veće učešće žena u politiciIako su žene u politici danas više prisutne nego ranijih godina, ipak bavljenje politikom predstavlja dodatni zadatak, pa mnoge zbog toga nisu spremne na uključivanje u političke procese, rečeno je između ostalog na današnjoj debati u okviru projekta “Jačanje učešća žena u politici”.

za-vece-ucesce-zena-u-politici

Radio Kontakt Plus

NVO “Ruka Ruci” iz Ugljara, jedna je od organizacija koje implementiraju ovaj projekat, a izvršna direktorka Nevenka Rikalo ističe da je potreban rad nevladinog sektora i podizanje nivoa svesti žena za veće učešće žena u politici.

Trenutno rade informativne sesije na terenu, sa ženama iz zajednice koje imaju kapacitete da se bave poltikom, odbornicama I političarkama, u cilju identifikovanja problema u oblasti učešća žena u politici.

Nakon toga, biće organizovan skup na kome će biti date preporuke o tome kako pojačati svest kod žena i smanjiti patrijarhalni uticaj u porodici, da u budućnosti roditelji vaspitavaju decu da su ravnopravna i da mogu, kako muškarci, tako i žene, da učestvuju u politici i donošenju odluka.

“Majke su uvek govorile da ženska deca treba da budu ili učiteljice, vaspitačice, medicinske sestre…na nekim socijalnim radnim mestima, ne na mestima koja su mnogo bolje plaćena, na mestima gde se odlučuje, na kojima mogu da rukovode. To moramo da menjamo, tu svest kod ove mlađe generacije, zahvaljujući internetu, medijima, i da koristimo uspešnu dobru praksu koju imamo u okruzenju” - kazala je Rikalo.

Pravnica Pravda Božović, panelistkinja na današnjoj debati, smatra da je jačanje žena u politici segment koji zahteva sistemski rad, odnosno svi treba da daju svoj doprinos i svi treba da budu podrška jedni drugima kao zajednica.

Veće učešće žena u politici, smatra Božović, dosta zavisi i od samih žena, da li žele da se aktiviraju politički, imajući u vidu da je teret koji žene, posebno na ovom području, nose na svojim leđima, izuzetno velik.

“Bavljenje politikom i rešavanje svih tekućih problema kroz politiku daje ženi zadatak više, pa mnoge nisu spremne da se bore i za rešavanje problema i zadataka koje imaju kao žene i majke, i kao političarke. Mislim da političarkama ne trebamo dati samo podršku kroz glasanje, već i kako bi se one same aktivirale, da ih bude više” - kazala je Božović.

Projekat “Jačanje učešća žena u politici” pokrenut je od strane Kosovske ženske mreze, a podržan je od strane Kancelarije EU u Prištini.

Pored NVO “Ruka ruci”, još četiri organizacije su uključene u realizaciju projekta, koji se sprovodi ove i naredne godine u 13 opština na celom Kosovu.


Tagovi: Mitrovica