vesti09:31, 13.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus, Budidavalackrvi.com

Zvečan: Akcija povodom Svetskog dana davalaca krviPovodom Svetskog dana davalaca krvi, u Zvečanu će sutra biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja ove dragocene tečnosti.

zvecan-akcija-povodom-svetskog-dana-davalaca-krvi

ebelacrkva.rs

Građani mogu dati krv u prostorijama opštine Zvečan od 9 do 14h.

Organizatori akcije su Crveni krst, odeljenje transfuzije KBC Kosovska Mitrovica i opština Zvečan

Svakog 14. juna širom sveta se održavaju aktivnosti koje imaju za zadatak zahvalnost svim ljudima dobre volje koji daju deo sebe za spas drugih. 14. jun se slavi u čast rođendana Karla Landštajnera, austrijskog biologa i fiziologa, koji je za svoje otkriće ABO krvno-grupnog sistema 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Međunarodni dan davalaca krvi, počevši od 1995. godine, a Svetski dan zdravlja od 2000. godine, tematski su uglavnom bili fokusirani na bezbednoj krvi. 

Prvi Svetski dan davalaca krviobeležen je 14. juna, 2004. godine. 

Sve ranije sprovedene inicijative i veoma rasprostranjeno interesovanje za ovu oblast, doveli su do usvajanja Rezolucije WHA58.13, na Svetskoj zdravstvenoj skupštini (World Health Assembly / SZS) održanoj 2005. godine, kada je Svetski dan davalaca krvi ustanovljen kao dogadjaj koji će se obeležavati jednom godišnje, i kada je upućen poziv svetskoj javnosti za najširu moguću medjunarodnu podršku. 

Ova rezolucija je upućena svim medjunarodnim organizacijama i agencijama koje se bave bezbednošću krvi na globalnom planu, kao poziv na saradnju i davanje podrške promociji Svetskog dana davalaca krvi.
 


Tagovi: