vesti15:33, 17.03.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Obeležena godišnjica martovskog pogroma – 15 godina nema pravde (FOTO)Parastosom za Srbe stradale na današnji dan 2004. godine služenom kod “Spomenika istine”, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod spomen ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma.

15godisnjica-martovskog-pogroma-15-godina-nema-pravde

Foto: Radio Kontakt Plus

Pre 15 godina, Dragan Spasojević je u martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici ostao bez oca.

Borivoje Spasojević ubijen je u Kolašinskoj ulici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U izjavi za radio Kontakt Plus, Dragan Spasojević kaže da ni posle 15 godina nema pravde.

“15 godina nema pravde, ali evo, 15 godina se Srbija seća pogroma njenih građana. Kao i svake godine, ljudi obeležavaju godišnjicu 17.marta.Uzdam se u pravdu Srbije, a ne u pravdu međunarodne zajednice kakva je sada, u kakvoj je formi, niti u sadašnje privremene isntitucije. Oni zaista nemaju želju uda budu lideri ni svog, niti ostalih naroda ovde prisutnih. Oni vode dnevnu politiku, gledaju da izazovu što više konflikta, tak oopstaju na vlasti, ne daju nikakva prava rešenja. Da je postojalo malo volje i želje, oni bi nasli počinioce, pravda bi bila zadovoljena, a to bi već omogućilo neke druge stvari, da se spokojnije živi na ovom prostoru ovde, međutim, ništa” – kazao je Spasojević. 

Cveće su položili predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za KiM, privremenog opštinskog organa, članovi porodica stradalih u martovskom pogromu, predstavnici Srpske liste i drugi.  

“Srpski narod i danas, nakon 15 godina doživljava teror.  Danas nas ubijaju tako što nam oduzimaju pravo na život. Martovski pogrom se nastavlja –  živimo u teškom vremenu, a ono koje je pred nama sigurno će biti teže. Zato je jako bitno da pamtimo i poštujemo sve koji su dali svoje živote ne samo za Kosovsku Mitrovicu, nego za čitav Kosmet i Srbiju, da volimo svoju Srbiju, da se konačno ujedinimo. Odajemo počast ljudima koji su dali svoje živote, ali nikako ne zaboravimo našu istrajnost da ovde budemo večiti, da trajemo i da nas ima u što većem broju” -  rekao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. 

“Veliki svet je ćutao tog 17.marta 2004.godine, ćute i dan danas, verujući da će istinu zatrpati tišinom. Ali mi nećemo da ćutimo, mi pamtimo i tražimo da se otkriju počinioci ovog zločina, ovog genocida, i da konačno počinioce ovog zločina stigne ne samo božja, već i ovozemaljska kazna” – rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

“Ne možemo, a da se ne zapitamo zašto 15 godina nema elementarne pravde za žrtve matrovskog pogroma, za 35 spaljenih crkava, Bogosloviju, Bogorodicu Ljevišku, Devič…za groblja, za nevino postradale… Zašto 20 godina od agresije na našu zemlju nema  pravde i poštovanja međunarodnog prava kada je u pitanju položaj srpskog i drugih enalbanskih naroda na prostoru KiM ” – rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Povodom petnaestogodišnjice martovskog pogroma, u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici  otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Mi pamtimo”. 

“Sedamnaestomatrovski pogrom je zahvatio svaki segment života Srba na Kosovu, počev od kulture i vere, do gole egzistencije i opstanka. Ne pamti se da je SPC preživela tako težak udarac u kratkom vremenskom periodu i to upravo na teritoriji koja se smatra srpskim Jerusalimom. U samom njenom centru, u Prizrenu, ne postoji nijedno srpsko obeležje koje tom prilikom nije paljeno, rušeno  i oskrnavljeno.  Zato je naša tema ovde sećanje na sve manastire i crkve devastirane 17.marta 2004.godine na KiM” – kazala je direktorica muzeja Biljana Milentijević. 

Na 17 fotografija prikazani su manastiri i crkve na KiM pre stradanja i kako izgledaju danas. Svi zainteresovani fotografije mogu pogledati u naredne dve nedelje. 

Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma u Gračanici 

Više stotina Srba prisustvovalo je parastosu u manastiru Gračanica koji je služio vladika raško - prizrenski Teodosije sa sveštenstvom. 

Nakon toga, gražani su u koloni krenuli glavnom ulicom ka Domu kulture i do instalacije “Missing” postavljene pre nekoliko  godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Obeležavanju 15. godišnjice martovskog pogroma prisustvuju članovi porodica nestalih i stradalih Srba, građani i predstavnici crkve, lokalne samouprave  i Vlade Srbije.

Na akademiji u Gračanici istaknuto je da je pogrom samo jedno u nizu brojnih stradanja koji je pravoslavna crkva sa svojim narodom vekovima prošla na ovim mučeničkim prostorima.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević rekao je da možemo oprostiti,  ali ne i zaboraviti.  Tagovi: MitrovicaGračanicaGodišnjica